Huis, tuin en keuken-bericht.
Door: Lenny
Blijf op de hoogte en volg Lenny
14 Maart 2008 | Vietnam, Hanoi
Weer even een mailtje, ik dacht dat het misschien wel leuk is om wat algemene dingen te melden, ipv steeds verslagen van belevenissen!
Ik ben al 3 dagen aan de slag met mijn onderzoek en het gaat best goed. En ik ben zo blij dat ik mijn (oude...) laptop niet heb meegenomen. Ik betaal 4000 dong per uur internetten, dat is 20 eurocent per uur! Echt zo fijn! En de computers zijn super! Zelfs met flatscreen en snelle verbinding. Ik zet mijn rapporten steeds op USB-sticks (ik heb er 2 meegenomen) en op mijn hotmail, zodat ik in ieder geval altijd mijn info nog heb.
Ik eet hier elke dag rijst, noodles, noodles-soep, springrolls, tja, vanalles eigenlijk. Ik heb nog geen buitenlandse cuisine gegeten, want ik ben hier maar 2 maanden, dus ik ga 2 maanden lang genieten van de Vietnamese keuken. Ze gebruiken veel lemon-grass in het eten, en dat is echt fantastisch. Ik eet vooral veel gerechten met garnalen (mijn lievelings!) en calamaris (inktvis, mmmmm!) en ik ontbijt vaak met brood, een gekookt eitje en een glas sap. Ontbijt kost ongeveer 1,25 euro, lunch of diner (vaak noodles of rijst met groenten, vlees of vis en een sausje) kost ongeveer 1,70 euro, soms 2 euro en een drankje kost ongeveer 50 cent. Goed te doen dus!
Ik slaap in Saigon in een soort guest-house, bij mensen thuis. Die mensen wonen zelf op de begane grond (dus ik loop altijd dwars door de woonkamer waar ook nog 3 scooters in staan) en ik woon op de 2e verdieping. Op de 1e verdieping wonen ook nog familieleden en op de 2e en 3e verdieping zijn 2 kamers, dus 4 in totaal. Daarboven is nog een dakterras waar ze de was doen en waar je ook kan zitten. Ik betaal 8 US$ (ongeveer 6 euro) voor mijn kamer, met eigen douche, toilet, televisie en koelkast (zooooo fijn!!!). Er staan 2 bedden in, dus ruimte zat. Het enige jammere is dat er geen raam in mijn kamer zit, dus ik ben vaak de tijd kwijt, maar daarom is die kamer ook zo goedkoop. En ik vind het fijn dat ik niet in een groot hotel zit, nu betaal ik gewoon deze familie.
Ik heb laatst de was laten doen, en dat kost 45 eurocent per kilo! Zo verdienen ze nog wat bij, want je mag niet zelf je was doen... Elke ochtend zitten de familieleden op de stoep voor het huis, in de steeg (ik woon echt in een doolhof van steegjes en verdwaal nog steeds dagelijks. Voor de kenners; dit is Stonetown voor gevorderden!!!) alfafa uit te zoeken en schoon te maken. Ik heb ze ook al iets met noodles zien doen.
Als ik binnenkom moeten mijn slippers uit en in het schoenenkastje, dus binnen mogen we alleen op blote voeten lopen. En gister toen ik naar buiten ging rond een uurtje of 5, stond ik bijna op een rat bij het hek! (elk huis heeft een hek ervoor) En daarnaast liepen nog twee mega-kakkerlakken! Maar ratten zie ik hier dagelijks hoor, dus niks nieuws en gelukkig ben ik 100 keer groter, dus ze doen me niks!
De tours die je hier kunt doen zijn ook erg betaalbaar. Dagje naar de Cui Chi tunnels kost 4 US$ voor halve dag en 7 US$ voor hele dag. Dagje Mekong Delta kost 8 US$ en twee dagen ongeveer 18 US$. Dit is inclusief vervoer, Engelse gids en lunch!
Verder is het hier in Saigon altijd boven de 30 graden. Het is elke dag om kwart over 6 donker en rond 6 uur in de ochtend weer licht, dus geen seizoenen hier. Kheb ook werkelijk geen benul van dagen en maanden hier. Ik ben ruim een kop groter dan de gemiddelde inwoner van Vietnam, maar ik voel me toch stukken minder bekeken dan in Tanzania. Wel zijn er veel straatverkopers met zonnebrillen, brommer-taxi's, boeken, souvenirs en veel mensen die karretjes op straat hebben en eten verkopen. Ook zijn er veel honden, maar ik zie vooral veel jonge honden. Ze zullen na een tijdje wel lekker opgegeten worden denk ik. Oja, en nog vergeten; ik heb slang gegeten en slangenwijn gedronken! Was al tijdens mijn Mekong-trip, maar was ik nog vergeten te melden! Ik geloof niet dat ik al hond heb gegeten en ik weet ook niet of ik dat uberhaupt wel ga doen. Maar zeg nooit nooit!
Nou, dit was het weer even. Ik ga nog even aan de slag en over 2 uurtjes staat Sil bij mij in de straat, dus dan gaan we er een leuk weekend van maken! Zondag ga ik het Mekong gebied in, dus het volgende mailtje komt vanaf daar!
Liefs,
Lenny
ps. Er wonen ongeveer 10 miljoen mensen in Saigon en ik weet zeker dat er minstens 9 miljoen scooters zijn! Het is hier NOOIT stil op straat en oversteken is soms echt een drama! Maar dat houdt het wel levendig!!!
14 Maart 2008 - 07:07
Cleo:
Zo, jij blijft maar berichtjes sturen he! Maar wel erg leuk om te lezen hoe het dagelijkse leven is. Klinkt echt geweldig hoor en idd heel goedkoop; dan is het nog wel te doen om daar 2 maanden te zitten. En, hoe smaakte die slang nou? -
14 Maart 2008 - 08:21
Margreet:
Leuke info!
Ook al loempia's leren maken?
Veel plezier van t weekend!
Doei doei x -
14 Maart 2008 - 16:24
Peet:
Hi Len!!
Wow wat is het daar goedkoop! Ik kom denk ook maar ff langs ;) Ben net terug uit Berlijn...waar restaurants vergeleken met NL goedkoper zijn maar voor arme studentjes soms nog steeds prijzig :(
Hier wil het scriptieschrijven nog niet lukken...ik hoop next week op een megawonder aan concentratie!
Ik blijf je verhalen lezen, echt superleuk! :)
Kus Peet -
15 Maart 2008 - 09:41
Dicky:
Hey Lenny,
Wow, wat een prijzen!
Hoe moet je door je geld heenkomen?? haha
Smaakte die slang idd lekker en de soep?
Nou maak er een gezellig weekend van met Silvija en ik wacht je volgende mail af.
xxx liefs Dicky
16 Maart 2008 - 10:46
Marieke:
Erg leuk om je weer te volgen en er daarna met je moeder over te kletsen
Succes met je onderzoek en lekker genieten -
17 Maart 2008 - 08:38
Vincent:
Hey Lenny
Ik ben weer online (en nu jij niet). Berlijn was echt super! Peet en ik zijn helemaal versleten van het lopen door de stad. Daar had je ook het ene na het andere vietnamese restaurant, echt grapg, dus je bent vaak ter sprake gekomen. Met je thesis gaat het dus ook goed? Ik ga deze week flink aan de slag. Heb na 2 weken nog steeds geen bericht van Niek, dus ga er ff achteraan.
Ik hbe net 3 van je verhalen achter elkaar gelezen, echt cool om te zienwat jij allemaal daar ziet en meemaakt. Die slang was toch wel een tuinslang he? ;)
Veel succes in de Mekong! x Vinnie -
17 Maart 2008 - 08:41
Vinnie:
Zo ik zie nu ook de foto's van de Mekong. Wat een armoede daar, echt vreselijk. Hoe zit t nu met toerisme daar? Heb je al gezien wat het de lokale mensen oplevert? -
17 Maart 2008 - 23:50
"Ben Heuer:
Hoi Len. Ik geniet van je gezellige verslagen, ik ben benieuwd naar je verdere ävonturen" groetjes.