Happy New Year! - Reisverslag uit Te Anau, Nieuw Zeeland van Lenny Reede - WaarBenJij.nu Happy New Year! - Reisverslag uit Te Anau, Nieuw Zeeland van Lenny Reede - WaarBenJij.nu

Happy New Year!

Door: Lenny

Blijf op de hoogte en volg Lenny

04 Januari 2011 | Nieuw Zeeland, Te Anau

Hallo allemaal!

Dinsdag 28 december. Tweede poging om de zeehonden bij mooi weer te zien was mislukt, want het regende en stormde ’s morgens in Westport.
Vandaag zou de rit zo’n 275 km worden naar Franz Josef waar Lenny ook haar roommate Kaoru (Japan) uit Akaroa zou gaan verrassen.
Na ongeveer 60 km zijn we gestopt in Punakaiki waar we de “pancake rocks” hebben bezocht. Ik zal het even uitleggen, dat zijn rotsformaties in de zee die lijken op opgestapelde pannenkoeken, hahaha! (Hoe kom je erop!) Dat hebben we in een snel tempo gedaan vanwege de regen en storm en toen we verder wilden rijden richting Greymouth, vertelde de info ons dat we niet verder en ook niet terug konden rijden vanwege “flooding”, d.w.z. de weg was in beide richtingen afgezet door een overstroming. Mijn hemel, wat nu???
Na koffie gedronken te hebben, besloten we toch maar verder te rijden tot een dorpje even voor Greymouth, waar waarschijnlijk het probleem lag. Onderweg werd het weer beter en geen regen meer, gelukkig! Er was al zoveel gevallen!!!!!!!
Inderdaad in Runanga stonden we in de file en zagen we om ons heen alleen maar ondergelopen land , bomen en huizen in het water, niet te geloven!!!!
Op één punt liep dus ook het water als een rivier over de weg. Dat was dus het struikelblok. De politie heeft ons er doorheen geloodst. We waren ineens een motorboot in plaats van een campervan!
We waren blij dat we Greymouth hadden bereikt! Greymouth is de plaats waar de 29 mijnwerkers ruim een maand geleden zijn omgekomen!
Even op adem gekomen en boodschappen gedaan en toen we door Greymouth heenreden moesten we voor de tweede keer door een “rivier” rijden. Ohhhhhhhhh, wat stonden er veel huizen in het water, zo triest!!!
Het heeft hier de afgelopen weken erg veel geregend. Sowieso is het weer aan de westkust bijna altijd slecht, dat wisten we, maar ja we wilden nou eenmaal ook deze kant van Nieuw Zeeland zien.
Wat wij wel raar vonden is, het is toch niet de eerste keer dat het hier zo slecht weer is en nu is alles onder water gelopen, hoe kan dat??
Je ziet op veel plaatsen rivieren uit de bergen stromen (keihard) en dat water loopt richting zee.
Maar door de zee of de vloed lijkt het wel of het water van de rivieren wordt tegengehouden!
Bijna alle huizen aan de kust staan nu dus in het water!!!! Ook nieuwe huizen!!!!

Na Greymouth hebben we zonder problemen kunnen doorrijden naar Franz Josef, maar nog wel veel ondergelopen gebieden gezien.

Lenny wist in welk hostel Kaoru woonde en toen zijn we naar haar werk gegaan en ze schrok zich te pletter toen ze Lenny zag.
’s Avonds zijn we met z’n drieën in een bar wat gaan drinken en de avond was snel om.

Woensdag 29 december. We keken ’s ochtends naar buiten en zagen een blauwe lucht met af en toe een wolk! Jeeh! We stonden op een onwijs mooie camping, het leek wel of we in een “jungle”stonden. Hahaha!
Omdat we hier 2 nachten zouden blijven hebben we ’s ochtends alles op ons gemak gedaan! ’s Middags Franz Josef verkend en een tochtje naar het Okarito meer gemaakt.
Daarna geluierd voor de campervan en ’s avonds kwam Kaoru bij ons eten. Was erg gezellig.

Donderdag 30 december. Doel van vandaag: Wanaka!, een plaatsje ongeveer 270 km naar het zuiden aan Lake Wanaka (boven Queenstown). We hebben er zo’n 6 uur over gedaan, want er kon niet echt hard gereden worden in de bergen. Wat opviel vandaag was dat er erg veel doodgereden possums op de weg lagen. Na een koffiestop in het plaatsje Fox Glacier (hier kan je, evenals in Franz Josef een helikoptervlucht maken boven de gletsjers) zijn we langs de kust verder gereden naar het plaatsje Haast. Daar was werkelijk niks te beleven en zelfs in de ‘supermarkt’ was niks te vinden, dus het was maar goed dat we nog een boterham en crackers in de camper bij ons hadden. Na de lunchstop zagen we ineens Lake Wanaka liggen. En knal blauw dat meer waar de weg langs slingerde, dus we konden volop genieten van mooie uitzichten. Door de zon was het meer erg mooi blauw gekleurd, dus de foto’s zien er weer geweldig uit! Na een tijdje langs de meren slingeren, kwamen we aan op de plaats van bestemming. En wat voor plaats! Ik wist helemaal niet dat Wanaka zo’n bekend dorp hier was! T’is een leuk dorp, aan een mooi blauwe meer en druk hier!!! Overal mensen! Maar toen we ons er doorheen manoeuvreerden met de campervan, viel het toch mee, want we konden nog parkeren bij het meer en we zijn even het dorpje gaan verkennen. Grappige winkeltjes, een paar leuke barretjes met terrasjes; we hadden helemaal een vakantiegevoel hier!

De camping had Lenny gelukkig gereserveerd voor Oud en Nieuw en dat was maar goed ook, want hij was helemaal vol!!! Wel gezellie! En vanuit onze campervan zien we aan alle kanten hoge bergen om ons heen, zo mooi! We zitten misschien niet midden in het dorp met de camping, maar die 2 km rijden en dit uitzicht maakt het weer helemaal goed!

Vrijdag 31 december. Oudejaarsdag hebben we dus doorgebracht in Wanaka. Overdag wat lekkers gekocht voor ’s avonds en op een terrasje aan het meer wat gegeten en gedronken. Om 12 uur ’s avonds vuurwerk gekeken vanuit onze camping, want we stonden tegen een berg aan en konden heel Wanaka zien liggen. In Nieuw Zeeland is het alleen maar toegestaan dat de gemeente vuurwerk afsteekt. Nergens wordt vuurwerk verkocht. Prima idee,zouden ze in Nederland ook moeten invoeren, al die rotknallen dagenlang!

Zaterdag 1 januari een schitterende route gereden via Cardrona van zo’n 65 km naar Queenstown.
Ik val in herhaling denk ik, dat de routes steeds zo mooi zijn, maar het is ook echt zo, ik weet elke keer niet wat ik zie. Ik heb zulke bergen nog nooit gezien, hahaha! Even voor Queenstown uitgestapt om foto’s te maken van de Remarkables en Coronet Peak en toen stonden we ineens naast de auto van Kristo, Mark en Riho geparkeerd. Niet te geloven! (Lenny heeft 4 maanden bij Kristo en Mark in Christchurch in huis gewoond). Zij waren een paar dagen op vakantie! Dat was toeval, Happy New Year!
Daarna doorgereden naar Queenstown. Tot nu toe één van mijn favoriete plaatsen en ik snap nu ook
waarom Lenny hier een tijdje heeft gewoond. Bij een leuk restaurantje geluncht en daarna onze stadscamping opgezocht. De camping lag perfect, 5 minuten lopen van het centrum en was geboekt voor 3 nachten.

Zondag 2 januari. ’s Ochtends zijn we naar Coronet Peak geweest, dat is hét wintersportgebied!
Helemaal omhoog gereden en van het riante uitzicht weer de nodige shots gemaakt!
’s Middags naar Arrowtown geweest, heel leuk plaatsje, toeristisch, helemaal in Engelse stijl gebouwd. Daarna door een park gelopen waar ik voor het eerst “Gold Panning”heb gezien, wat leuk, je kon voor 10 dollar een plastic pan huren en in een beekje goud gaan zoeken!!! Moet niet gekker worden, hahaha! Nou goud is een groot woord geloof ik, je kon, als je geluk had, tussen de steentjes minuscule stukjes goud ontdekken!
Daarna naar “The Remarkables Park Town Centre”geweest (dat is een populier winkelcentrum) en ’s avonds zijn we naar Lenny’s onderkomen gereden in Fernhill (even buiten Queenstown) waar zij 3 maanden heeft gewoond. Haar huisbaas was op vakantie maar haar huisgenoot Savio uit India woonde er nog en vond het leuk dat wij even langskwamen. De katten ook, hahaha!

Maandag 3 januari. Laatste dag weer in Queenstown! Het had de hele nacht geregend niet normaal meer, we moesten vanochtend zigzaggen over de camping rondom de plassen, maar gelukkig scheen de zon vanochtend weer, zoals de afgelopen dagen ook het geval was. Onze laatste trip hier in Queenstown ging naar Glenorchy, een route van een uur langs het knalblauwe meer en dezelfde weg weer terug.
We hebben veel sneeuw op de bergen zien liggen en ik heb mijn gigkaart aardig volgeschoten, hahaha! van de vele mooie uitzichten onderweg. In Glenorchy zelf was niet veel te beleven, dat wisten we ook, je rijdt de route alleen omdat het onwijs mooi is.
’s Avonds ging Lenny uit met 2 vriendinnen die zij nog kende uit haar werktijd hier en ik vond het wel even lekker alleen in de campervan (eigenlijk niet). Even lekker gerommeld, hahaha!
Kwam ze s ’nachts thuis, hoorde ik méér dan één stem, ik keek in het aarde donker naar buiten, stonden daar Mark, Riho en Lenny! Was Lenny ze tegengekomen voor de camping! Ben ik mijn bed uitgekropen en hebben we bij de tent van Mark nog wat zitten drinken (Kristo lag al uren in dromenland, hahaha!).

Dinsdag 4 januari. ’s Morgens hebben we ontbeten met Kristo en Marc. Riho was aan het bungeejumpen! Jazzes! Daarna ging ieder weer zijn eigen weg en wij zijn naar Te Anau gereden, zo’n 165 km, weer een leuk plaatsje aan een meer. De rit was zoals gewoonlijk weer erg mooi!
Camping met lake-view!!!

Morgen staat een excursie naar Milford Sound op het programma.

En verder (van Lenny);
- waren de overstromingen natuurlijk ontzettend sneu om te zien, maar ik moest toch wel lachen toen we onderweg 3 kinderen zagen kanoën in hun achtertuin!
- was het heel leuk om Kaoru weer te zien! En jammer dat we weer afscheid moesten nemen, want wanneer we elkaar weer gaan zien is nog niet bekend… ooit!
- was het heel grappig dat we op die camping in Franz Josef in de jungle stonden; mam durfde ’s nachts mooi niet meer naar het toiletgebouw te lopen in het donker, hahaha! Gelukkig hadden we nog zaklampen bij ons!
- waren wij weer half blind! Onderweg van Franz Josef naar Wanaka zagen we 2 dode possums op de weg liggen en dachten, goh wat zielig, 2 dode katten op de weg. Totdat we er in een uur tijd wel 15 dood op de weg zagen liggen en we herkenden het beest van een ansichtkaart en ineens dachten we, het zijn geen katten, maar possums! Woeps! ;)
- was het heel apart om Wanaka zonder sneeuw te zien. De laatste keer dat ik daar was ging ik skiën op Treble Cone en nu lag er nog een ietsie pietsie sneeuw op de bergen, maar dat was het dan. Maar de terrasjes in het dorp maakten het wel erg gezellig.
- en de duizenden Kiwi’s (lees Nieuw Zeelanders) maakten het weer een beetje te gezellig; druk dat het was!
- is kerst in de hitte grappig, maar het voelt niet als kerst, maar oud en nieuw in mooi weer vind ik wel helemaal leuk. Ik had echt het idee dat het oudjaar was, ik had ook echt trek in oliebollen die niet te vinden waren en in je t-shirt naar vuurwerk kijken is ook super!
- vond mam het iets minder op de camping in Wanaka, elke keer als ze naar het toiletgebouw liep, kwam ze terug met beten! Jaja, de sandflies vinden mij niet meer lekker, maar zijn nu haar aan het leksteken op haar enkels!
- was het heel leuk om weer terug te zijn in Queenstown. Wat is het daar toch mooi, tis net of je in een ansichtkaart rondrijdt. Alleen wel heel gek dat ik nu niemand kende! Normaal als ik op straat liep kende ik zoveel mensen van m’n werk, en nu is iedereen natuurlijk weg.
- was het ook heel leuk om Heidi en Laura weer te zien, waar ik wat mee was gaan drinken. Net of ik nooit was weggeweest, alleen hadden we nu geen sjaals om, mutsen op, handschoenen en winterjassen aan, hahaha!
- lijkt mam wel paparazzi naast me in de van. Ik rijden en zij hangt zowat uit het raam om overal foto’s van te maken. Of het nou overstroomde huizen zijn, geweldige uitzichten of honderden schapen; alles moet erop!
- vinden we het nog steeds heel erg leuk om alle berichten weer te lezen van iedereen! Bedankt!!!

Liefs,
Dicky & Lenny

Ps. En nog de allerbeste wensen voor 2011!

• 04 Januari 2011 - 10:12

Henk:

Wat een water! Lijkt Australië wel met al die overstromingen.
    Nog veel plezier en groetjes.
    Henk

• 04 Januari 2011 - 12:59

Margreet:

Hallo Len en Dicky!
    Leuk om jullie avonturen weer te lezen!
    Jullie ook een goed, avontuurlijk en reisvol 2011 gewenst!
    x

• 04 Januari 2011 - 19:18

Vinnie:

Hey Len en Dicky!
    Geluukig toch wat warme zonnestralen tussen die mega regenbuien daar! Wat is het daar mooooi, bofkonten! Die jungle camping is echt te grappig! Milford Sound wordt ook fantastisch! Zie je wel robben!
    Veeeeeeel plezier maar weer :)

• 04 Januari 2011 - 20:35

Emmy:

hoi dicky en len

jullie ook nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.
    oh wat hebben jullie al veel gezien en beleeft,en wat is het leuk om jullie verslagen te lezen.
    ik kijk al weer uit naar jullie volgende verslag.
    groeten ook van maas.

• 04 Januari 2011 - 22:48

Rosalie:

Hoi Dicky en Lenny, Als ik het zo weer lees, loopt alles volgens plan. Wel leuk dat jullie nog jongelui tegen komen waar Lenny nog bij heeft ingewoond. Wel toevallig. In gedachten zie ik jullie genieten en lachen om alles wat er allemaal gebeurd. Dat er in New Zeeland ook zulke overstromingen zijn. Hopelijk nu geen last mee. Ben wel benieuwd naar al die foto's die jullie maken tzt. Fijne tijd nog samen en lieve groeten van Rosalie

• 05 Januari 2011 - 20:44

Marijke Heslinga:

Hi Lenny en Dicky. Geniet van jullie reis verslag. Ben jaloers op jullie. Ook de beste wensen voor 2011. Nog
    veel plezier verder en ik blijf jullie volgen.
    Marijke en Ben

• 06 Januari 2011 - 16:54

Marieke:

Voor jullie ook de beste wensen,wat zien jullie er allebei goed uit.
    Volgende week naard de U.S open ben benieuwd.
    Nog fijne dagen in NZ jullie zullen het wel gaan missen.Wat ben ik benieuwd nazar de natuurfoto s
    Gr Marieke en Ton

• 10 Januari 2011 - 14:59

Anita:

Hallo jullie 2,

De aller beste wensen nog, maar dat wens ik jullie elke dag TOCH.
    Wat een reis he, met al dat water had je het hier ook kunnen maken, BELGIE.
    en het zuiden van het land komt er ook aan, vind het wat triest voor de mensen.
    Jullie zien er goed uit, ook al lekker bruin. Leuk om de jongens en meiden te weer zien van waar we steeds over hoorden.
    Japan is ook een HEEL mooi Land om te doorkruisen Lenny, ( DICKY?)
    Lees en kijk met graagte weer de volgende MAIL
    Knuf. Gr. en GENIET

• 10 Januari 2011 - 21:32

Peet:

Hi Len en Dicky!!

Klinkt super allemaal! Jammer van al die regen maar zo te lezen hebben jullie ook wel mooi weer en natuurlijk super mooie uitzichten overal! :)

Gek genoeg ontvang ik geen melding meer als er een nieuw bericht is geplaatst en als ik me email wil toevoegen krijg ik de melding dat die al in de lijst staat :( dus ik check gewoon een keer in de zoveel tijd of er weer wat nieuws op staat :)

Heeeel veeel plezier nog met zijn tweetjes en genietse!

Xxxx

• 11 Januari 2011 - 10:02

Henny Vermeulen:

Hallo Dicky en Lenny,
    Ik heb jullie reisverslag met plezier gelezen.
    Wat een prachtig land en de foto`s zijn ook heel mooi.
    Ik zou er gelijk ook heen willen.
    Jullie hebben ook al veel meegemaakt en met zo`n camper is dat ook heel leuk om te doen.
    Zelf ben ik net terug van 2 weken skieen. Was ook erg leuk natuurlijk.
    Heel veel groetjes en nog veel plezier met z`n tweeen.
    Henny

Hoi Beiden
    In mijn laatste berichtje schreef ik over de US open ,Hennie dacht dat ik daar naar toe ging , maar ik bedoel natuurlijk Australian Open voor jullie .