Gilli T. en de boot van Lombok naar Flores!
Door: Lenny
Blijf op de hoogte en volg Lenny
29 November 2009 | Indonesië, Kuta
Dinsdag 17 november zijn Tove en ik vroeg opgestaan (kwart voor 6!) en naar het vliegveld gegaan. Na een uur vertraging (uiteraard..) vlogen we naar Mataram. Daar namen we met een stel uit Kuala Lumpur een taxi en vervolgens een boot en rond half 12 stonden we op Gili Trawagan (Gili T). Al snel vonden we een home-stay, een gezin met 3 bungalows in hun tuin, waar we gingen logeren. De rest van de dag hebben we zitten kletsen, heerlijk gelunchd aan het water en ’s avonds zijn we gaan hangen in de Rudy’s bar. Gili T. heeft 3 barren: Sama Sama (reggae bar), Rudy’s bar en de Irish Pub (waar niet vaak Ierse muziek wordt gedraait).
Woensdag zijn we het strand uit gaan testen. Na een banana-pancake (die ik sinds Sumatra niet meer heb gegeten, zo zat was ik ze!) zijn we naar het strand gegaan. Heerlijk in de zon gelegen, boek gelezen, geslapen, van het uitzicht genoten… Heerlijk! Rond 6 uur (toen het donker begon te worden) zijn we terug gegaan naar de hut om te douchen en daarna zijn we uit eten gegaan. Na het eten hebben we de Reggae bar uitgechecked en toen kwamen we erachter dat er op woensdag altijd een feestje is in de Ierse pub! Hup, wij daar naartoe en druk daar! Gezellig! We hebben daar 2 meiden leren kennen, Karin en Kerastine uit Oostenrijk en verder hebben we de hele nacht daar gedanst.
Donderdag wilden we gaan snorkelen, maar aangezien we naar de Ierse Pub waren geweest, stelden we dat een dagje uit. We gingen weer heerlijk aan het strand liggen, beetje zwemmen, beetje slapen. ’s Avonds hadden we afgesproken met de meiden en zijn we naar de film gegaan; Slumdog Millionaire. We zaten daar met zo’n 10 meiden en in het midden zat 1 jongen met een doos popcorn; je had al die gezichten moeten zien! Iedereen (wij ook..) zaten hem aan te staren; ooohhhhh, popcorn! Ja zei hij, dat kun je hier bestellen! Dus je snapt het al; iedereen zat daarna aan de popcorn, haha! Na de film hebben we nog met z’n 4en zitten kletsen in de Ierse Pub en rond 1 uur zijn Tove en ik afgehaakt, want morgen was snorkel-dag!
Vrijdag was het dan zover; om half 11 gingen we snorkelen. Bij de eerste stop was het al meteen raak; veel gekleurde vissen en een slang! En niet een kleintje, nee echt een hele grote, blauw/paarse slang! Bij de tweede stop hebben we 3 grote turtles gezien wat erg gaaf was en bij de derde stop weer heel veel vis, mooi koraal en enorme ‘clams’, van die schelpen die een halve meter waren en dicht klappen als je dichtbij komt. We aten lunch op Gili Air en rond half 4, na een behoorlijk onrustige terugrit wat wel lachen was, want Tove en ik waren weer he-le-maal verzopen, stonden we op Gili T. Uiteraard zijn we meteen weer het strand opgegaan, nog even heerlijk uitgerust (van alle actie), want op vrijdag avond is er altijd een feestje in de Rudy’s bar! We hebben met Karin en Kerastine gegeten aan het water en daarna zijn we de Rudy’s bar onveilig gaan maken. De Jungle-juice smaakte heerlijk!
Zaterdag vertrok Tove terug naar Bali samen met Kerastine en Karin kwam bij mij logeren. Om half 10 was Tove weg en om 12 uur stond Karin voor de deur. We hebben samen op de verande een banana-pancake gegeten en daarna zijn we op het strand gaan liggen. ’s Avonds zijn we uit eten geweest en daarna hebben we nog even een jungle juice genuttigd in de Rudy’s bar. In de Ierse Pub kwamen we 3 NLse jongens tegen waar we nog een hele tijd mee hebben zitten kletsen.
Zondag hebben we uitgeslapen, zijn we ergens anders gaan ontbijten (no more banana pancake for me!) en op het strand gaan liggen voor de laatste keer! Karin is met 1 van de NLse jongens gaan duiken, ik heb een tukkie gedaan, haha! ’s Avonds zijn we gaan eten en naar de film State of Play gegaan. Ik had hem al gezien, maar dat was al een tijd geleden. Daarna vonden we de NLse jongens weer en hebben we met hun eerst in de Ierse Pub bier gedronken, daarna nog in de Rudy’s bar en toen ben ik afgehaakt, want ik moest om 7 uur opstaan!
Want; maandag was de grote dag! Ik ging op tour! Kheb ’s ochtends afscheid genomen van Karin en ben naar het strand gelopen. Daar ging om 8 uur de boot naar Lombok. Ik had een trip geboekt van 4 dagen op een boot van Lombok naar Flores. We werden eerst in Sengigi gedropt om boodschappen te doen, geld te pinnen etc. Daarna reden we met 12 mensen in een net iets te krap busje naar de andere kant van het eiland. Daar gingen we om 3 uur de boot op. We waren met 8 jongens en 4 meiden (waaronder 2 vrouwen van in de 50, die echt heel leuk waren!). De groep bestond uit; 2 jongens uit Canada, 2 uit de UK, 1 uit de USA, 1 uit Ierland, 1 uit Frankrijk en 1 uit Duitsland. Dan had je een moeder en dochter uit de UK, Dietske (vrouw uit NL) en ik. We waren echt een gezellige club, iedereen kon meteen goed met elkaar opschieten.
Afijn, wij de boot op, slaapplek claimen en varen maar. Nou, dat was nog even lachen, want er waren zoveel golven dat ik binnen 10 minuten al 8 mensen groen en geel zag worden. Iedereen al half in de stress en aan de crew vragen; blijft dit zo?! Ik had gelukkig nergens last van en na zo’n 3 uur mega-schommelen (zo erg dat je niet kon lopen op de boot) werd het langzaam aan minder heftig. Rond 6 uur stopten we met varen en gingen we eten en foto’s maken van de zonsondergang. ’s Avonds hebben we heel gezellig met z’n allen op de boot zitten kletsen en de twee jongens uit de UK (Jamie en Jon) hadden allebei een gitaar meegenomen, dus dat was super-gezellig! Live muziek aan boord!!!
Rond 12 uur lag ik op bed, maar ik moet eigenlijk zeggen, lag ik op de plek waar ik moest slapen. Bed zou ik niet willen zeggen, want we lagen op het dek boven de stuurhut met z’n alles (er was een zeil overheen gespannen) en de matjes waren zo dun, dat m’n heup-botten echt beurs zijn! En we lagen natuurlijk ook nog te schommelen, dus heel lekker slapen zat er niet bij. Rond kwart over 1 besloot de crew dat we verder gingen varen, waardoor de motor aan ging en toen heeft niemand langer dan 3 uur in totaal z’n ogen dichtgedaan.
Dinsdag om half 7 werden we wakker gemaakt (nouja, we waren al wakker) en kregen we toast en gingen we snorkelen. En mooi weer dat het was! (Elke dag hier hoor, ik heb echt zo’n mazzel!) Na het snorkelen voeren we verder en heb ik heerlijk op het dek in de zon gelegen. Iedereen was natuurlijk doodmoe van het niet slapen, dus lekker relaxen dan maar! Daarna maakten we weer een stop voor lunch en snorkelen. De moeder van het meisje uit de UK was zo ziek van de boot, dat ze van boord was gegaan hier. Heel jammer, want het was zo gezellig, maar het ging niet meer. Dus wij hebben gesnorkeld en we zijn nog naar een meer gelopen. Toen we terug zwommen zag ik ineens vlak bij onze boot dat er o-ver-al kwallen zaten! OMG! En niet een paar, nee echt heeeeel veel. Ik was bijna bij de boot en toen raakte ik in paniek. Maar overal waar ik keek waren kwallen, ik kon geen kant meer op. Dietske was zo lief om tegen me te blijven zeggen; gewoon snel doorzwemmen, ik vang je hier wel op! En gelukkig ben ik niet gestoken, maar toen ik eindelijk in de boot zat, heb ik wel even 10 minuten op adem moeten komen van de schrik. Iedereen lachen natuurlijk, maar alle 8 mensen die achter mij zwommen, waren mooi op de punt de boot ingeklommen, die vonden het toch ook niet zo cool, haha! Vervolgens voeren we vanaf 2 uur ’s middags 17 uur lang door. Dat betekend dat de motor aan staat en je echt wel naast elkaar moet zitten om elkaar te verstaan, of hard moet praten of je kan op de punt gaan zitten. Dat hebben we dus ook allemaal gedaan en we hebben ook nog geprobeerd te slapen, want alle ogen vielen dicht! Ohja, en de crew had nog even een tonijn gevangen onderweg van zo’n 5 kilo! Dat werd het avondeten van woensdag! Jammie!!!
Vlak voordat we gingen eten, zagen we ook nog eens een hele groep dolfijnen en eentje ging vlak langs de boot! Leuk om te zien! We kregen weer heerlijk eten en ’s avonds hebben we op de punt gezeten, biertjes gedronken en zitten kletsen; heel erg leuk! Deze nacht heb ik ondanks de herrie toch een paar extra uurtjes gemaakt; ipv 3 uur heb ik denk ik wel 5 uur geslapen, hahaha!
Woensdag werden we wakker toen de motor uitging en toen waren we toch in een mooie omgeving! Het water was zooo blauw, overal eilanden om ons heen en het duurde dan ook niet lang of we lagen allemaal in het water (om 7 uur ’s ochtends, na het ontbijt). En jawel hoor, ik ben hier gestoken door een kwal! Kheb em niet eens gezien. Gelukkig deed het niet heel lang pijn, het heeft een half uurtje zitten steken en toen zakte het af. Na de nodige foto’s gemaakt te hebben voeren we weer verder; op naar Komodo! Daar waren we rond 9 uur; de jacht op de draken kon beginnen! En HEET dat het was! Bi-zar gewoon. We gingen van de boot af (iedereen liep te wiebelen, haha) en met een ranger gingen we 2 uur wandelen. We hebben denk ik zo’n 7 Komodo’s gezien, dus dat was erg gaaf. Na de tocht zijn we allemaal het water in gesprongen, want we dropen van het zweet. Daarna voeren we door naar Red Beach waar we gingen lunchen en snorkelen en onderweg hadden we in de verte weer dolfijnen gezien! Na weer een duik in het water zijn we allemaal neergeploft. Ik lag eerst op het dek, maar de zon scheen wel heeeel fel, dus dook daarna m’n geweldige matrasje maar op, haha! Heb zelfs nog even geslapen. ’s Avonds lagen we weer in een schitterende omgeving en gelukkig ging de motor uit; konden we eindelijk leuk kletsen, de gitaarmuziek weer horen en we hebben weer een hele leuke avond gehad. Alleen was het ijs op van de koelkast, maar er lagen nog 2 schepen achter ons (normaal waren we de enigen overal) en de Canadese jongens doken het water in om aan de andere boten te vragen of ze ijs over hadden; en met succes! Haha!
Donderdag was het dan zover; de laatste dag van de trip. Beetje sip werd ik er wel van, ik was zo aan iedereen gewend! We stonden weer vroeg op, half 7, en na het ontbijt gingen we Rinca op. Het andere eiland waar je Komodo’s kan zien. Ik ben samen met de 8 jongens de lange trek gaan doen van 2 uur, Dietske en de meid uit de UK deden de korte. Nou, we hebben toch veel Komodo draken gezien! Volgens Andrew, die de taak had om ze te tellen, waren het er 18! We stopten overal voor foto’s en de ranger was super, die had helemaal geen haast en wist ons vanalles te vertellen. Na de trek van 2 uur zijn we even gaan zitten om bij te komen en daarna voeren we naar een strand. Aan boord gingen we eerst lunchen en daarna konden we snorkelen. Alleen, daar kwam ineens na zo’n 45 minuten een soort storm opzetten, dus wij weer aan boord en alle jongens stonden op de punt te douchen! Was zo lachen!!! Lekker inzepen en afspoelen maar, ik heb echt in een deuk gelegen. Daarna kwamen we aan in Labuan Bajo. Nou, ik kon wel janken; einde trip!
Daar zijn we met z’n allen naar accommodatie gaan zoeken, want nog een nacht op de boot gingen we niet doen. We vonden al snel een soort hotel met bungalows die redelijk betaalbaar waren. We checkten in, ik sliep met de 2 Canadese jongens op een kamer, en daarna zijn we met z’n allen gaan eten. Omdat we nog drank overhadden van de trip, had Andrew (1 van mijn kamergenoten) ons badkamer meubel (leek op een soort badkuipje) op het balkon gezet, is Dave (de andere kamergenoot) ijs gaan kopen en zo hadden we vrijdagavond een party op onze veranda met koud bier!
En toen heb ik ook van iedereen afscheid genomen, want vrijdag vertrok ik naar de airport, want ik ben ondertussen weer op Bali. Tove is vandaag jarig, dus ik wilde op tijd terug zijn. Jammer was het wel, want ik had nog wel langer op Flores willen blijven, maarja, zo gaan die dingen soms. Ik lag rond 12 uur vrijdag in bed en zaterdag zat ik om half 10 op de stoep (letterlijk) van de airport, want die was nog dicht. M’n vlucht zou om 10.40 uur vertrekken. Om 10 uur ging de airport open en om 11 uur zag ik nog steeds geen vliegtuig! Uiteindelijk vlogen we rond kwart voor 12 en om 2 uur was ik weer ingechecked in het hotel waar Tove ook zit. Ben daarna meteen het strand op gegaan, heb ’s avonds met Tove en Bogel gegeten en om 12 uur was Tove jarig! We zijn nog even naar de club gegaan (Skygarden) en niet al te laat zijn we naar huis gegaan, want vanavond is de grote avond! Party-time on Kuta!
En verder;
- op Gili T moesten we douchen met zeewater. Nou is dat op zich geen probleem, alleen was het wel een beetje jammer dat ik tot 4x toe (blond!) m'n tanden heb gepoetst met zeewater; bah! (Gelukkig kon Tove er wel steeds keihard om lachen, haha!)
- had ik de was laten doen door de mensen van het hostel op Gili T en toen we 's ochtends wakker werden dacht ik, ik ga eens kijken of m'n was al klaar is. Ik doe de deur open van onze bungalow, ik kijk de tuin in en AL m'n ondergoed en kleren hangen keurig aan een lijntje. Echt heel fijn dat de hele buurt nu weet wat ik voor ondergoed draag... Hahaha!
- was er op de boot geen douche aanwezig, dus niemand heeft z'n haar kunnen wassen; het leek wel touw!
- was er gelukkig wel een wc aan boord, maar om dat nou een succes te noemen... het was letterlijk een gat in de boot en vooral met snorkelen en zwemmen moest je wel uitkijken dat je dan niet mooi onder dat stukje boot gaat zwemmen; ieuw!
- had iedereen een houten kont van het zitten op de grond 4 dagen lang; maar we konden er gelukkig wel allemaal om lachen hoor, we werder er alleen maar meliger van.
- zijn Komodo draken echt veel groter dan ik dacht; ongeveer 2 tot 3,5 meter! Bizar!
- was er een dolfijn die een enorme hoge sprong maakte niet al te ver van de boot af. Uiteraard heeft niemand daar een foto van, maar het was wel heel gaaf om te zien!
- heb ik voor het eerst calamaris zien zwemmen in de zee.
- was het wel komisch om met z'n allen te slapen op het dek; het leek wel een pyama feestje; daar slaapt ook nooit iemand meer dan 4 uur per nacht, haha!
- was deze boottrip echt de aller-aller-leukste en mooiste trip ooit. Wat een geluk heb ik gehad met het weer, de groep, het eten, de boot, alle draken... Pa-ra-dijs! En ik heb er elke minuut van genoten!
Liefs,
Lenny
29 November 2009 - 11:40
Ineke:
Hej Len,
Wat een mooi strand!!!!:) hier regent het nu...liever gezegt het stort haha. ik zou echt zo bang zijn voor die kwallen! Echt leuk dat jullie daar ook Lombok hebben...hier in Utrecht ook maar dat wist je vast wel;) heel veel kussen van mij! Liefs! -
29 November 2009 - 11:56
Anne :
Hey lieve len,
Deze trip is dus een aanrader (wacht nog steeds op je megamail ;). Tof dat je na zo lang toch nog onder de indruk kan raken! :)
xxx -
29 November 2009 - 18:24
Henk:
wat een happening. Ik wist niet eens dat er zulke beesten bestonden. Kan mij voorstellen dat je er van genoten hebt. Nog veel plezier en een goede reis deze week.
xxx -
29 November 2009 - 19:18
Vinnie:
Waarom doe je ons dit aan? Al die coole verhalen en prachtige foto's! ;)
Ik zou zo graag ook die komodo's zien! Het zijn zeker geen lelijke draken!
Goede reis naar NZ!
Morgen mijn eerste werkdag, spannend!
x vinnie -
29 November 2009 - 21:39
Rosalie:
Hoi Lenny, Geweldig je verhalen weer te lezen en zo mogelijk mee beleven. Ik zie weer helemaal voor me. Leuk al die jongelui weer te ontmoeten,te feesten en gezellig te drinken. Je boft dat het daar zulk mooi weer is. Het is hier nu echt uien. Geniet maar lekker en tot de volgende keer. Liefs van Rosalie -
29 November 2009 - 22:00
Dicky:
Hoi Len,
Weer leuke mensen ontmoet (wanneer jij niet!) en ik lees dat het je aller-allerleukste en mooiste boottrip ooit is geweest!
Nou dat wil wel wat zeggen. Oké, jij bent nou eenmaal een boot- water- en dierenliefhebber, dus ik snap het.
Lekker die komodo's!!
Nog 2 dagen en dan je tas klaarmaken voor Nw. Zeeland. Op naar je volgende avontuur.
Goede reis woensdag en tot snel!
Liefs en veel x
Dicky