Borneo; van Kuching naar Sibu! - Reisverslag uit Kuala Lumpur, Maleisië van Lenny Reede - WaarBenJij.nu Borneo; van Kuching naar Sibu! - Reisverslag uit Kuala Lumpur, Maleisië van Lenny Reede - WaarBenJij.nu

Borneo; van Kuching naar Sibu!

Door: Lenny

Blijf op de hoogte en volg Lenny

07 Augustus 2009 | Maleisië, Kuala Lumpur

Hallo iedereen!

Deze keer sneller dan anders, haha! De up-date! Vorige week donderdag dus een hostel gevonden in Kuching en we dachten heerlijk uit te slapen vrijdag, maar het bed lag toch niet zo heeeel erg lekker.. Hahaha! Dus vrijdag 31 juli iets eerder op dan verwacht, ontbijt konden we pakken in de keuken en zijn we verplaatst naar de dormitory (in de hoop dat de stapelbedden beter lagen; wat een goeie grap was dat!). Daarna zijn we het dorp (stad) ingelopen, want we waren in het donker aangekomen, dus we hadden geen idee waar we waren. Kuching is een leuk stadje met veel souvenirswinkeltjes aan het water en vrijdag t/m zondag was er een regatta, dus overal kraampjes! Gezellig!

We gingen naar de tourist information centre en daar kwamen we erachter dat je blijkbaar vanalles voor Borneo al op tijd moet boeken. Fijn dat je dat pas hoort als je er al bent.. We hebben i.i.g. veel info meegenomen en zijn een bord nasi gaan eten (komt nog steeds niet m'n neus uit!). We vonden na wat speurwerk een internetcafe, waar ik tickets heb geboekt naar de Filipijnen! Daarna zijn we wat gaan eten en hebben we thuis in het hostel gehangen en gekletst.

Zaterdag 1 aug zijn we langs de kraampjes van de regatta braderie gelopen en om 2 uur 's middags zijn we met een taxi-busje naar een park gegaan vlakbij Kuching. Daar werden om 3 uur 's middags de Oerang Oetans gevoerd; jaja, we gingen weeeeer bij een voer-sessie kijken, we kunnen er maar geen genoeg van krijgen! Was erg leuk, er zaten 2 apen al vlakbij de ingang en eentje had een kleintje om haar nek. Later, bij de echte voersessie kwam er nog een aap langs, dus in totaal 3 apen gezien; erg gaaf! 's Avonds zijn we op de braderie gaan eten, want het zag er zo gezellig uit! We kwamen aan een grote tafel te zitten naar een man die Mahran heet. De hele tafel (allemaal mannen) begon met ons te kletsen en Mahran vroeg of we naar het Bako National Park gingen. Dat wilden we wel, maar alles was volgeboekt hadden we bij de tourist info gehoord. Na een noodlessoepje mochten we met Mahran meerijden en gingen we 's avonds een boottochtje maken bij Bako, op zoek naar krokodillen! Was echt lachen, we zaten in een heel klein bootje, ik was al benieuwd hoe groot de krokodillen zouden zijn, maar helaas, we hebben niks gevonden. Rond half 12 zette hij ons bij het hostel af en zijn we nog even gaan douchen. Was echt heel gezellig!

Zondag zijn we op tijd opgestaan en kwam Mahran ons om half 10 ophalen. Hij had bedacht dat we met een bootje van een kennis van hem mee konden naar het Bako N.P. Rond half 11 stapten we op de boot (Mahran ging naar z'n werk) en zijn we naar het park gevaren; het was gewoon een privet-tour, echt heel gaaf. Was echt ontzettend mooi, Bako zit vol apen en vogels en de rotsformatisch zien er schitterend uit. We hebben even op een strandje gezeten en 's middags zijn we weer op zoek gegaan naar krokodillen, maar helaas.. Het was hoog water, dus we zagen weer niks! Rond 5 uur stonden we weer op de wal en kwam Mahran ons weer ophalen, nadat we nog even mie goreng hadden gegeten met z'n allen. Rond 6 uur waren we weer thuis, zijn we gaan douchen en hebben we 's avonds een film gekeken in het hostel; zo'n dag op de boot is best vermoeiend!

Maandag werden we om kwart over 6 opgehaald door Mahran; we mochten vandaag met hem meerijden. Hij moest voor z'n werk naar een dorp wat in de buurt lag van een long house en we mochten met hem meerijden. Een longhouse bezoeken is erg prijzig, maar aangezien hij mensen kent, was het ineens heel goedkoop! Om 8 uur stopten we voor ontbijt en om half 10 werden we in een dorp afgezet. Peet en ik hebben wat rondgelopen, Mahran had een afspraak en om 11 uur haalde hij ons weer op. We gingen wat eten en daarna reden we naar een Kampung (= dorpje) en vervolgens gingen we langs bij een longhouse. Het stelde niet zo heeeel veel voor (dachten we al), maar toch leuk om in een traditioneel huis te mogen kijken. Rond half 6 aten we weer nasi goreng ayam en om half 9 stopten we nog een laatste keer voor kipsate en een drankje! Om kwart over 10 waren we thuis; doodmoe! Wat een lange dag, maar wel heel veel gezien!

Dinsdag hebben we dus ook geen bal gedaan, hahaha! We waren kapot na 2 drukke dagen. We zijn 's middags naar een Mall gegaan (voor de airco, haha!), beetje rondgelopen, wat gegeten en gedronken en weer met de bus terug gegaan. Mensen vinden het erg leuk als we in de lokale bus stappen, we worden elke keer van alle kanten toegelachen. Nog even langs een supermarkt gegaan en 's avonds zijn we naar de film Public Enemies geweest in de bioscoop die heel toevallig vlak naast ons hostel zat! Goeie film!

Woensdag zijn we nog 1x langs de tourist info gelopen voor de laatste vragen en zijn we daarna naar het internetcafe gegaan. Daar hebben we de hele dag gezeten, want doordat we in Sumatra niet echt konden computeren, liepen we achter met onze weblogs en met de back-up van onze foto's. Afijn, 6 uur later stonden we weer buiten, bijna scheel te kijken. Mahran had ons gebeld en vroeg of we mee uit eten wilden; gezellig! Hij haalde ons om half 9 op bij het hostel en we gingen naar een tentje waar ze blauwe rijst (Nasi Krabu) serveerden. Was dat even lachen! Daarna zijn we naar een karaoke bar gegaan, waar we uiteraard liedjes hebben gezongen. Echt te komisch voor woorden hoor, dat karaoke in heel Zuid-Oost Azie zo'n hit is! En wat ik al helemaal lachen vind; niemand schaamt zich ervoor! Iedereen vindt het doodnormaal dat mensen vals zingen! Rond 12 uur waren we weer thuis afgezet.

Gisteren hebben we de boel weer ingepakt, heb ik m'n rot-bed (ik lag echt voor geen meter!) gedag gezegd en zijn we met de bus van Kuching naar Sibu gegaan. Zou een rit van 7 uur zijn, maar we deden er uiteraard 8 uur over. Ik heb het meest van de rit geslapen, dus het viel me mee. In Sibu zijn geen hostels, maar de hotels zijn gelukkig erg betaalbaar; we sliepen vannacht voor 5 euro per persoon in een kamer met tv, badkamer en airco! Niet verkeerd! Gister nog even over de pasar malam gelopen (markt) en 's avonds op de kamer gehangen.

Vandaag nemen we de bus naar Bintulu en morgen gaan we als het goed is naar Niah National Park, dus ik ben benieuwd wat we nog gaan zien hier!

En verder;
- is Borneo wel iets prijziger dan alle andere landen.
- heeft Mahran altijd al ons eten betaald, we mochten gewoon niet afrekenen!
- heb ik vannacht weer een beetje normaal geslapen, haha!
- is m'n digitale camera kaartje van 8 gig VOL! Ik heb 2600 foto's gemaakt in 6 maanden tijd! (Ik wil niet weten hoe lang het gaat duren om dit in te plakken..)
- heb ik een ticket gekocht naar Nieuw Zeeland; ik vlieg 2 december samen met een vriendin die ik in Cambodja heb ontmoet (Tove, Zweedse meid) van Bali naar Kuala Lumpur en dan door naar Auckland!
- heb ik ook een ticket naar de Filipijnen geboekt; ik vlieg volgende week vrijdag (in m'n eentje, dus dan nemen Peet en ik ook afscheid) naar Manila voor ruim 5 weken.
- zijn de wegen in Borneo ontzettend goed geasfalteerd; is wel weer wat anders dan Sumatra!
- is er een heel groot water-tekort op Borneo, dus als we gaan overnachten in het National Park, kunnen we niet douchen!
- hebben we vanochtend gehoord dat gisteren de dag was met de meeste rook-lucht ooit! Heel veel mensen branden stukken jungle om daar dan rijst (o.i.d.) op te gaan planten. En omdat de wind een bepaalde richting heeft, blaast alle rook uit Kalimantan en uit de provincie Sarawak (waar wij nu zijn) over ons heen. Daardoor is de lucht heel 'mistig' en is het dus best rokerig hier. Gelukkig zaten wij gister in een bus, hahaha!
- smaakte de blauwe rijst erg lekker!
- ben ik echt de slechtste karaoke-zangeres ooit!

Liefs,
Lenny

• 07 Augustus 2009 - 07:03

Rosalie:

Dat is snel! Heerlijk weer je verhaal te lezen. Je bent ook echt een slaapkop. Fijn dat je dat kan. Het is denk ik anders heel vermoeiend. Goede reis verder en lekker genieten. Liefs van Rosalie

• 07 Augustus 2009 - 07:27

Margreet:

Wauw, nou ik ben weer bij met al je avonturen. Effe de 2e helft van je vorige verhaal en dit verhaal gelezen!
    Hele leuke verhalen! Begin het nou toch wel jammer dat wij niet naar Borneo zullen gaan, maar ja... Plak ik wel n foto van jou van de oerang oetans in ons plakboek, haha!
    Doei doei xx

• 07 Augustus 2009 - 12:04

Dicky:

Hoi Len,

Ik snap het dat je steeds zo moe bent, want het is hier nu ook 30 graden en daar word je behoorlijk sloom van! haha!
    Ennuh ga lekker apen kijken en laat die krokodillen maar zitten, die heb je toch genoeg in Aussie gezien!
    Veel plezier nog met Peet de laatste week en pas goed op jezelf!
    Uiteraard weer leuk om je foto's te zien en je zangkwaliteiten te horen! haha!

Liefs Dicky xxx