Na een weekje tuben, Thai-visum halen in Vientiane - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Lenny Reede - WaarBenJij.nu Na een weekje tuben, Thai-visum halen in Vientiane - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Lenny Reede - WaarBenJij.nu

Na een weekje tuben, Thai-visum halen in Vientiane

Door: Lenny

Blijf op de hoogte en volg Lenny

25 Maart 2009 | Laos, Vientiane

Daar ben ik weer!

Om nog even op die busrit van vorige week terug te komen, waar ik dacht dat ik naast 1 iemand zou komen te liggen; ik had blijkbaar een plek achterin, onderin de bus, waar we met 4 meiden naast elkaar moesten liggen in een ruimte dat meer op een doodskist leek dan een bed. Rechtop zitten was onmogelijk, dus je moest die ruimte in kruipen; zelfs IK werd claustrofobisch! Maar zoals altijd; toch heerlijk geslapen, hahaha!

En toen stond ik dus vorige week dinsdagochtend in Vientiane, om half 7. Meteen een bus geboekt naar Vang Vieng, ontbeten, achter internet gezeten en ik kon instappen. Om 2 uur 's middags stapte ik uit in Vang Vieng, en binnen een kwartier hoorde ik al m'n naam! Jeeeeej! Sabina en Tove gevonden!!! Het feest kon beginnen! Meteen ingechecked in hun hostel met nog een meisje die ik uit de bus kende, dus ik kon een kamer delen. Heerlijk gelunched met de meiden en volop bijgekletst; zo leuk om 'bekenden' op te zoeken in verweggistan! De rest van de dag weinig gedaan; maar wel in de Friends-bar gezeten!

Ik zal het even uitleggen; in Vang Vieng kun je een aantal dingen doen:
- grotten bezoeken (niet gedaan..)
- brommer huren (niet gedaan..)
- kayakken (niet gedaan..)
- tuben (check in the box; 3x gedaan!)
- naar de Friends bar (elke dag gedaan!)
- naar de Simpson's bar (niet geweest..)

De Friends bar (er zijn er meerdere) is een restaurant waar je kan hangen en waar je de hele dag, non-stop, Friends kan kijken, van seizoen 1 tot 10. Helemaal geweldig!

En dinsdagavond zijn we uiteraard weer uit eten geweest en uit geweest, naar de Bucket bar, de Smile bar, de Joker bar en de Jaidee bar...

Woensdag was het dan zover; we gingen tuben. Ik was om 11 uur gaan ontbijten met de meiden, ben daarna een dry-bag gaan kopen, zodat je tijdens het zwemmen toch je spullen droog kan houden en om 1 uur zaten we met z'n 4en (Sabina, Tove, Hayley meisje uit Canada, en ik) in de tuktuk; op naar de rivier.

We kwamen aan bij de eerste bar waar we meteen maar begonnen met bier drinken (Beer Lao!). Naast de bar hing een soort kabelbaan waar mensen vanaf gingen en dan voor ons neus in het water kwamen (uiteraard heb ik hier NIET aan meegedaan, veel te veel last van hoogtevrees). Nadat we ons biertje op hadden, was het tijd om te verkassen; zwemmen naar de volgende bar! We hadden banden (tubes) kunnen huren, maar we hadden al van zoveel mensen gehoord dat dat zonde is van je geld, dat wij gewoon zijn gaan zwemmen en dat ging prima! En zo hebben we de hele dag van bar naar bar gezwommen, gedanst, bier gedronken, mensen ontmoet en feest gevierd!

Uiteindelijk zaten we na zo'n dag tuben meestal rond 7 uur/half 8 weer in de tuktuk naar het dorp, thuis lekker douchen (ik bij Sabina en Tove op de kamer, want zij hadden wel warm/lauw water), dan met de meiden uit eten en daarna weer de Bucket bar opzoeken en de Smile bar, en de Jaidee bar...

Zo hebben we dus de woensdag, donderdag en vrijdag doorgebracht en zaterdag was Tove toch wel gaar, Sabina had het wel gezien, Hayley was vertrokken naar Vietnam en ik had wel zin om nog een keer te gaan, maar we bleven een dagje in het dorp hangen. Tja, wat doe je dan?: Friends kijken! Ik heb van 12 tot 6 in de Friends bar gekeken, en nee, daarna was ik het nog steeds niet zat! 's Avonds zijn we weer uit eten geweest en daarna zijn we voor de laatste keer uitgeweest. Sabina gaat altijd eerder naar huis, dus Tove en ik sluiten altijd de avond af, en ook deze avond hebben we nog even flink gefeest, want het was onze laatste avond samen!!!

Zondag heb ik m'n backpack weer ingepakt, ontbeten met de meiden, nog een Vang Vieng-tubing-hempje gekocht en om 1 uur kwam de bus. Met tranen in onze ogen afscheid genomen en ik ging naar Vientiane (zij naar Bangkok en ondertussen zijn ze gister naar Bali gevlogen).

De busrit duurde 4 uur en met wat vertraging stond ik om 6 uur in Vientiane. Dat is de hoofdstad van Laos, maar er wonen maar 200.000 mensen en het is net een dorp; ik vind het wel lekker rustig! Beetje rondgelopen en een betaalbaar hostel gevonden. 's Avonds heb ik Indiaas gegeten (zo lekker!!) en daarna m'n boek maar weer eens gepakt..

Maandag was het dan zover; opstaan, ontbijten, fiets huren (jaja, I did it again!) en op naar de ambassade. Ik word altijd lichtelijk nerveus van ambassades, dus ik stond om 10 uur al op de stoep; met nog 450 mensen! Gezellig! Na wat zoeken vond ik een formulier, kopie-paspoort erbij, 2 pasfoto's en dan maar wachten. Ik had 140 wachtenden voor me; was ik even blij dat ik m'n boek had meegenomen! Uiteindelijk was ik aan de beurt, formulier afgegeven, en weer de volgende rij in... met 125 wachtenden voor me. Om half 2 was ik klaar en had ik een formuliertje gekregen; morgen (dinsdag/gister) kon ik m'n paspoort met visum op komen halen. Jeej! Daarna teruggefietst, beetje rondgekeken en 's avonds weer Indiaas gegeten, dit keer in een ander tentje. Nog even achter skype gezeten en daarna naar huis gegaan, want het begon hier te stormen, niet normaal! Uren lang keiharde onweer en alleen maar flitsen!

Dinsdag weer een fiets gehuurd, beetje door Vientiane gescheurd en daarna m'n visum opgehaald; dit keer maar 60 wachtenden voor me, dus dat schoot lekker op! En het was gelukt hoor; 2-maanden-Thailand-visum zit in m'n paspoort en het was nog gratis ook, omdat ze onlangs 'de regels weer hebben aangepast'! Daarna ben ik nog naar een markt geweest en naar een visitor centre over de bom-slachtoffers die hier nog dagelijks voorkomen. 's Middags was ik Nikky en Dave uit Vang Vieng tegengekomen, dus gisteravond ben ik met hun uit eten geweest en hebben we nog (mijn laatste) beer Lao gedronken.

En vandaag is het dan zover; vanochtend al uitgechecked en vanmiddag om 5 uur stap ik in de bus naar Bangkok. Wel jammer dat ik niet langer in Laos kon blijven, maar ik heb ook echt wel zin om met Peet Thailand onveilig te gaan maken! Ik kom morgenochtend om 6 uur aan in Bangkok en Peet komt vrijdagochtend om 10 uur aan. Dus ik ben zelf nog een dagje in Bangkok en daarna zijn we met z'n tweeen! Ik kan me er nog niks bij voorstellen, maar ik heb er wel heel veel zin in!!!

En verder;
- is het hier in Laos het koelst wat ik tot nu toe gehad heb qua weer, maar dat wil niet zeggen dat het hier koud is hoor; overdag stik heet, maar 's avonds koelt het een soort van af (maar nog steeds lopen we in t-shirt of hempjes hoor! GEEN lange mouwen of gympen!)
- hadden ze in Vang Vieng ontzettend lekkere baguettes voor 1 euro! Laos heeft echt het beste brood van Azie, ik ben ervan overtuigd! Elke ochtend bestelden we een baguette en dan zit je de hele dag vol!
- wordt er tijdens het tuben door Jan-en-Alleman op je geschreven met stift; eerst dachten we, wat is dat nou weer voor raars? Totdat we zelf nog geen 2 uur later mekaar onder zaten te kliederen. Kheb er verder geen verklaring voor, behalve dat het erg grappig was... Je had erbij moeten zijn denk ik..
- ben ik in Vang Vieng een keer 's nachts me rotgeschrokken! Kom ik thuis, ik denk, ik ga nog even plassen (beer Lao..), doe ik de deur open van de 'badkamer', word ik aangestaard door een MEGA-kakkerlak! Hooooi! Jij ook hier? Ahhh! Ik kon niks beters verzinnen dan de douche op 'em te zetten in de hoop dat ie weg zou spoelen. Of dat ook gebeurd is weet ik niet, maar hij was weg en ik heb 'em niet meer gezien!
- ben ik helemaal LEK-gestoken door de muggen, niet alleen in Vang Vieng, maar ook in Vientiane; ik zie er niet uit! En ik spray elke dag muggenzooi op me, maar het lijkt wel of ze het niet merken..
- gaan alle barren/restaurants in heel Laos altijd om 11 uur dicht, maar daarna blijven mensen hangen en kletsen, alleen is er dan geen muziek meer. Maar meestal ben je toch niet later dan 2/3 uur thuis..
- was de visitor centre gister ontzettend boeiend; Laos is het meest gebombardeerde land van de wereld (!!!), alleen weet bijna niemand dit. Negen jaar lang (van 1966-1975 ongeveer) heeft Amerika non-stop bommen op Laos gegooid. Laos deed zelf niet mee aan de oorlog, maar Amerika was bang dat Laos communistisch zou worden en de Vietnamezen gebruikten Laos om hun munitie en positie te versterken. Tien procent van de hele bevolking van Laos was in die tijd gevlucht en duizenden, duizenden mensen zijn overleden door de bomaanslagen. En als dat nog niet erg genoeg is; er overlijden nog steeds mensen aan de bommen. Het hele land licht bezaaid (ik kreeg wel even een kronkel in m'n maag bij het zien van de beelden gister, aangezien ik hier ook vrij rondhuppel) met bommen die nog niet af zijn gegaan, maar als je die bommen beweegt, kunnen ze gewoon nog exploderen. Kinderen vinden meestal de bommen en graven ze op, omdat ze het metaal willen verkopen, zodat ze geld krijgen om eten voor hun familie te kopen. Tis bijna te gek voor woorden, maar zo gaat het hier echt. Dus die kids gaan op zoek naar metaal, vinden een bom, gaan het opgraven, gaan vervolgens de bom verplaatsen (overgooien, erop springen e.d.) en dan gaat er nog wel eens wat af! Ondanks dat er mensen bezig zijn (elke dag) om de bommen onschadelijk te maken, liggen er zoooooveel bommen overal, dat er de komende 50 jaar nog steeds mensen van zullen overlijden. En dat terwijl Laos zelf helemaal niks met de oorlog te maken had... Bizar!
- heb ik een VIP-bus geboekt naar Bangkok, dus ik ben HEEL benieuwd hoe VIP dat is deze keer! Ach; boek erbij, Ipod erbij, fles water erbij en mij kan niks gebeuren (zou je denken:))!
- kwam ik erachter dat ik al 7 weken op reis ben! Whaaa! Gaat dat even snel, ik heb het gevoel of ik pas 3 weken weg ben! Zo leuk is het hier! Ben nog lang niet bezig met plannen maken om naar huis te gaan, tis nog veel te leuk hier!

Bedankt voor alle berichtjes!!! Heel leuk om mailtjes/berichtjes uit NL te lezen!

Liefs,
Lenny

• 25 Maart 2009 - 07:47

Vinnie:

Eindelijk je eerste berichtje? Joepie! Leuke foto's weer en coole activiteiten gedaan. Ik heb lekker vandaag data entry, ook leuk :S
    En afgelopen weekend geskate. Bulgarije was trouwens erg cool, maar ik mail nog wel meer erove. Ga zo Peet ook nog ff bellen en wens jullie alvast veeeeeel plezier samen!

xoxo Vinnie

• 25 Maart 2009 - 08:03

Dicky:

Jeetje Len, ik wist wel dat je het leuk had in Vang Vieng, maar dat je zo gefeest hebt!! Jeeeeh!
    Nou ik hoop dat de bus naar Bangkok goed te doen is !
    Doe Petra de groetjes van mij en ik hoop dat jullie samen een leuke tijd hebben en veel plezier hé!!!

Liefs Dicky xxx

• 25 Maart 2009 - 09:10

Rosalie:

Lenny, Weer geweldig om te lezen en wat je al weer hebt meegemaakt. Spannend, griezlig en ondernemend. Ik ben benieuwd of je Petra snel kunt vinden. Je hebt inmiddels al weet wat vrienden en kennissen opgedaan. Je hebt nog even de tijd voor je teruggaat. Fijne tijd met Petra. Liefs van Rosalie

• 25 Maart 2009 - 10:01

Amanda:

Heeey Lenny from Holland,

Ziet er echt heel leuk uit dat tuben en een friends bar is nooit slecht. Ongelooflijk dat peet er morgen al hier weggaat en jullie samen azie onveilig gaan maken. Heel veel plezier met peet.
    xx

• 25 Maart 2009 - 14:34

Ralph:

Hoi Lenny,

Ongelovenlijk hoe goed je het hebt! Blijf zo doorgaan en blijf vooral genieten. Want hier in NL is het allemaal wat minder...een crisis hier....en een andere daar. Natuurlijk dat gezeik over het slechte weer. Hoe kan dat ook, het is eind maart en dan moet het toch hartje zomer zijn...... De verhalen van je zijn erg heel erg leuk om te lezen en hoop er ook nog een aantal te lezen, want dat houdt in dat je nog lang niet terug komt en dat je het dus mega goed naar je zin hebt!!! Heel veel succes en tot het volgende verhaal. Doeg, Ralph

• 25 Maart 2009 - 14:53

Peet:

Len!!

IK ZIE JOU VRIJDAG GEWOON!!!! AAAHH!! te gek je verhaal van Laos, lijkt me echt vet cvool daar! En die Friendsbar: GENIAAL!

Meid ik zei je over 2 nachtjes slapen en dan kunnen we in real-life flink bijkletsen!

Dikke Kus

• 29 Maart 2009 - 07:30

Anita De Jong:

Hallo Len

Zo dat staat er gekleurd op nou je naam er nog bij heb je de eerste kennismaking er al op zitten,moet je eerst je truitje omhoog doen HA HA
    Gaat bij jou wel LEKKER heeee, Heerlijk voor ons om zo dichtbij zover weg te zijn. Dat je ook je Moeder kan zien
    als je op de computer bent is helemaal geweldig, wat is dat toch een uitvinding geweest
    Ga heerlijk genieten met Petra, dan doen wij dat
    ook.Dikke Knuffel