Sapa
Door: Lenny
Blijf op de hoogte en volg Lenny
15 April 2008 | Vietnam, Hanoi
De trip is weer voorbij! Maar wat was het weer gaaf!
Vrijdagavond dus de trein in. Na het internetcafe moest ik nog even wachten, om 8 uur kwam het minibusje me ophalen en om half 9 stond ik bij het station. Ik kon de trein al in en ik had een hele mooie cabin. Ik was er als eerste en ik deelde de cabin blijkbaar met 4 anderen (en we hadden maar 4 bedden), maar het was een gezinnetje, 2 jongetjes van 6 en de ouders. Ze kwamen uit Hanoi en de moeder sprak prima Engels. Die jochies waren nog nooit in een trein geweest, dus toen de ging rijden gingen ze juichen en klappen, daarna gingen de Spider-man-outfits aan (was echt te grappig!) en ze sliepen al voor half 10. Ik wilde nog lezen, maar helaas is dat niet gelukt, om kwart voor 10 lag ik ook al te slapen!
Uiteraard werd ik weer wakker door zo'n fantastische Vietnamese stem die blijkbaar vertelde dat we in Sapa waren; het was 6 uur in de ochtend. We werden opgepikt met een busje en het was nog 45 minuten rijden naar Sapa en het hotel. Echt een prima hotel; zo luxe heb ik niet vaak geslapen, zeker niet in Vietnam! We kregen ontbijt en om half 9 (jaja, 1,5 uur moeten wachten) gingen we op pad. We hadden een lokale gids in authentieke Sapa outfit. Ze heette Chon en ze was 18 jaar en sprak prima Engels. We gingen wandelen tot 12 uur, dus we waren een beetje teleurgesteld dat het maar 3 uurtjes waren en er waren best veel toeristen op de route. Het uitzicht was wel heel gaaf hoor!
's Middags gelunch in het hotel (al het eten was inbegrepen!) en daarna het dorp Sapa ingegaan met Daniela (Duits meisje) en Howard (USA). Daar over de markt gelopen en wat gedronken en toegekeken hoe al die toeristen werden overstroomt met Sapa-mensen die souvenirs proberen te verkopen.
's Avonds weer in het hotel gegeten (na een fantastische douche die erg welkom was!) en daarna Sapa weer ingelopen met Daniela en nog een bierje gedronken.
Zondag vertrokken we om half 10 en dit keer gingen we 6 uur lopen. Zaterdag hadden we prima weer gehad, beetje bewolkt, maar niet te erg. Zondag hadden we ook bewolking en de eerste anderhalf uur lopen liepen we ook echt in de wolken. Daarna werd het beter en konden we ook wat zien gelukkig! En wat was het mooi; bergen en rijstvelden, zo mooi groen! En 's ochtends voor het hotel stond zo'n hele groep Sapa-types (alleen maar vrouwen, sommige met kindjes op hun rug) en een stuk of 7-8 hebben de hele route met ons meegelopen!
Het lopen was erg leuk, totdat we tussen de rijstvelden gingen lopen. Ik heb echt zo'n ongelooflijke hoogtevrees en het was ook bijna niet meer grappig. Over keien en langs (voor mijn doen) afgrondjes, overal water in die rijstvelden en ik maar denken dat ik uit zou glijden. Gelukkig was een van die vrouwtjes zo lief om mij een soort van mee te sleuren. Dus gezellig 2 uur lang, hand-in-hand met haar over die keien gegaan.. Ik was echt kapot toen we eindelijk om 1 uur bij de lunch-plek aankwamen. Gelukkig wel mooie foto's gemaakt! Tja, en toen kon ik erop wachten natuurlijk, want toen vroeg ze; "You buy from me!?". Ik kon natuurlijk niet weigeren na 2uur met mij rondzeulen, dus heb ik maar wat van haar gekocht, hahaha! Was het wel waard, want duur was het natuurlijk niet!
Na de lunch gingen we nog 1,5 uur lopen, gelukkig over wegen, dus dat ging beter. En ik weet niet hoe ik het doe, maar ook dit keer liep ik niet alleen; de gids Chon ging gezellig arm in arm met me lopen en met me kletsen; ik trek die mensen gewoon aan! Zo leuk, zo kom je nog eens wat te weten over culturen! (En zo kwam ik er ook achter dat ik nog geen 15 km van de Chinese grens was! Had ik helemaal niet door, dat China zo dichtbij was!).
Dus echt een super-leuke dag gehad en weer goed weer! In mijn tour zaten Daniela, Howard en nog 2 Italiaanse meiden (van begin 40) en die waren ook zo leuk! Ze organiseren een art festival in Florence in oktober en ik mag langskomen, dus wie weet of dat wat wordt! Altijd leuk!
We werden door een busje opgehaald en toen we weer in Sapa aankwamen, was het erg bewolkt... In het hotel gauw gedouchd, en toen gebeurde het.....
Ik stond op het terras van het hotel, aan de achterkant. Ik kwam net uit de douche, en wachtte op de Italiaanse dames. Komen er 2 Vietnamezen met een kooi met 2 honden erin langs. Ik maak nog een grapje van: "dinner?" En ze zeiden lachend ja, maar ze zeggen hier altijd lachend ja op alles. Ik dacht verder niet na en was m'n tas aan het inpakken. Paar minuten later hoor ik toch een hond gillen/kreisen/janken, het ging door merg en been. Dus wat doe ik... ik ga kijken.. Dom natuurlijk! Wordt dat arme beest vastgehouden, alle 4 z'n poten naar achter getrokken en de 3e Vietnamees kwam met een touw aan om hem te laten stikken. Toen ik dat zag draaide ik me al om en ging bijna over m'n nek. Het arme beeste krijste nog steeds, ik had mijn handen voor mijn oren, maar het hielp niet.
Toen kwamen mensen uit het restaurant gelopen (toeristen die zaten te lunchen) en vroegen aan mij wat er was, ik zei, er wordt een hond geslacht bij de buren. "No way!", zeiden ze, dus ik zei dat ze maar lekker (sorry mam!) zelf moesten gaan kijken. Ik kon niet meer! Jahoor, het was waar. Het was ondertussen stil, maar toen was al gauw nr 2 aan de beurt. Weer hetzelfde geluid, hardverscheurend en ik ben niet eens vegetarier! Wat bleek nou, het stikken was niet echt gelukt, dus die eerste hond leefde nog half. Mensen bij mij op het terras maar schreeuwen; maak dat arme beest nou af! Uiteindelijk ging er een mes in (heb ik gehoord, ik ben niet meer gaan kijken) en zijn ze gestorven. Ik heb geen avondeten op die avond.
Daarna ging ik met die 2 Italiaanse meiden nog 1 keertje over de markt en toen we terugliepen begon het te miezeren. Komen we bij ons hotel, zien we dat het huis naast ons die honden aan het bbqen waren. Gelukkig ging het daarna keihard regenen en onweren, dus ik hoop dat die honden nooit gegaard zijn en dat die mensen nu een week lang voedselvergiftiging hebben!
Wij gingen om 6 uur weer de bus in en het regende keihard met mega-onweer. Rond half 8 waren we weer op het station en mijn trein zou kwart over 8 vertrekken. Afscheid genomen van de mensen, want iedereen had een andere cabin en op naar de trein. Ik had treinstel 8, en na 10 minuten door de stromende regen te hebben gelopen, werd mijn kaartje omgezet in treinstel 18. Ik weer helemaal terug, helemaal verzopen ondertussen, kom ik daar aan, krijg ik een kaartje voor de trein van kwart over 9. Ook prima, dus ik wil de trein uitstappen, pakt zo'n controleur mijn tas aan en gooit 'm in een plas water! Ik dacht dat ik gek werd! Mijn hele tas dreef zo voorbij!!!!! Kon het nog gekker vandaag!?
Gelukkig vond ik die Italiaanse dames weer, dus met hun gewacht en om 9 uur zat ik in de trein. Alles was nat, maar gelukkig was het niet echt koud. Ik had nu een cabin met 2 Vietnamese dames en een Deens meisje dus gezellig zitten kletsen met haar en daarna gaan slapen.
Wederom wakker geworden door die rot-stemmen dat je er bent; kwart over 5 in de ochtend, welkom in Hanoi. Een motorbike genomen naar m'n hotelletje, daar gewacht, tas afgegooid toen ze open gingen en Daniela weer ontmoet en met haar ben ik naar het Ho Chi Minh mausoleum gelopen, vervolgens naar de Botanische tuinen, thee gedronken aan het "Westlake" en nog 2 pagoda's bekeken. Om half 12 zat ik achterop een motorbike richting mijn hotel, mijn kamer was klaar en ik kon eindelijk nog wat uurtjes bijslapen, want ik was erg moe! Gisteravond nog gegeten met Daniela en daarna ging ze met de trein naar Hue. Ik heb nog even rondgelopen, mailtjes gelezen, gemsnt en daarna ben ik ook naar huis gegaan.
Vanochtend om 5 uur zat ik weer rechtop in bed, ik dacht dat het hotel ging instorten! Bleek het regen te zijn! Gister was het schitterend weer in Hanoi, itt die onweersbui in Sapa, maar wij hadden die bui vanochtend. Ben maar een boek gaan lezen en daarna nog in slaap gevallen. Toen ik om half 9 opstond was het weer mooi weer, dus ik heb echt veel geluk!
Vandaag is het alweer dinsdag... Morgen is mijn laatste dag in Vietnam en donderdagochtend 11 uur (bij jullie 6 uur) vlieg ik naar Hong Kong. Daar kom ik om 2 uur in de middag aan, locale tijd, en Inasa komt me ophalen van de airport. Inasa is een meisje dat 2 jaar geleden bij mij in het projectgroepje zat voor Amsterdam (voor school), toen was ze op uitwisseling en nu ga ik haar 3 dagen opzoeken! Ze gaat me geloof ik heel Hong Kong laten zien, dus dat wordt superleuk! Zaterdagavond moet ik weer naar de airport, want om 0.05 uur op zondag (eigenlijk zaterdagavond laat) vlieg ik naar Amsterdam. Daar kom ik dan rond 7 uur in de ochtend aan, NLse tijd.
Dus tja, the end is near, maar ik probeer nog even volop te genieten! Tot snel!
Liefs,
Lenny
15 April 2008 - 06:03
Margreet:
Oh oh oh, wat een avonturen weer allemaal!! Arme honden!!
Heel veel plezier in Hong Kong en dan helaas weer terug naar NL! (waar het wel steeds ietsjes beter weer aan het worden is!)
Tot gauw XXX -
15 April 2008 - 06:28
Henk:
Wat een heftig verhaal over die honden. Nog veel plezier en een goede reis naar Hong Kong.
Groetjes -
15 April 2008 - 06:29
Hey Len!
nou sta ik al om 8 uur op voor je verhaal, ben ik alweer te laat! ;)
Mijn God dat hondenverhaal, daar kan ik dus echt niet tegen!!!! En als jij toch niet die Vietnamezen had die je vertelden dat je er telkens al bent op de bestemming, dan was je vaak in een ander deel van t land terecht gekomen hihi.
Nou veel plezier bij Inasa! En tot heel snel! x -
15 April 2008 - 06:46
Hey Len!
nou sta ik al om 8 uur op voor je verhaal, ben ik alweer te laat! ;)
Nou veel plezier bij Inasa! En tot heel snel! x -
15 April 2008 - 07:30
Dicky:
Hoi Len
Bah, wat een naar verhaal over die honden.
De rest is weer boeiend en je foto's zijn weer erg leuk om te zien.
Nou nog even, dan zit het er helaas weer op.
Veel plezier nog de laatste dagen en ik zie je zondag!!!!
liefs Dicky xxx -
15 April 2008 - 08:34
Ineke:
Wat een dagen, Heerlijk. Maar ben wel blij dat je binnenkort weer terug bent:D Geniet nog even volop!
Liefs ineke -
15 April 2008 - 08:52
Amanda:
Hoi,
mooie foto's en rare verhalen. ben ondertussen niks anders gewend van je ;) veel plezier in hong kong! ik zie je volgende week weer.
X -
15 April 2008 - 09:07
Peet:
Aloha Len!
Oh heb echt met gruwel het verhaal van de honden gelezen....ik zit aan de andere kant van de wereld en krijg er nog de rillingen van..zou er niet bij willen zijn :s
Rest van je avonturen natuurlijk weer super! :) En gafe fotos! krijg nu beetje beter beeld bij Vietnam! Geniet nog van je laatste weekje en dan zien we je weer heeeeel snel!!! :D
Kus Peet -
15 April 2008 - 11:16
Irma:
Wat een stel rot jongens met die honden. het is inderdaad te hopen dat ze doodziek zijn geworden.Geniet maar van je trip in Hong Kong. Veel plezier.
liefs van ons xxx -
15 April 2008 - 13:12
Cleo:
Zo, ongelooflijk dat het er alweer bijna opzit! Zo te lezen vermaak jij je nog steeds, maar die gebeurtenis met die honden is wel vreselijk zeg. Nou, in ieder geval veel plezier in Hong Kong!
Groetjes, Cleo -
15 April 2008 - 21:59
Ben:
Hoi Lenny, kheb net je moeder gesproken en hoorde dat je weer zo n mooi verhaal op de site had gezet, dus snel mijn conversatie met haar afgebroken en je site aangeklikt. Het leest als een feuilleton, je zou het dagelijks in een krant als reisverslag kunnen publiceren, uiterst boeiend. Nou veel plezier nog de laatste dagen en tot het weekend, groetjes, Ben -
17 April 2008 - 06:14
Vinnie:
Hey Len, als t goed is ben je net aangekomen in Hong Kong! Ik wilde ff laten weten dat ik heeeeeel jaloers ben!
x Vinnie -
17 April 2008 - 07:31
Rianne:
Haai lieverd!
Ik kan bijna niet geloven dat je al weer naar NL gaat... Wat is dat snel gegaan zeg! Geniet nog heeel erg veel van je laatste paar dagen in Hongkong met je vriendin!!
Ik mis je.
Heel veel liefs, Ri
xxxx -
21 April 2008 - 18:20
Hey Len!
Waar ben je? Als het goed is ben je al de hele dag thuis, maar niet bereikbaar. Je zult nog wel in coma liggen van de lange reis, dus weltrusten!
Ik heb zin in vrijdag! Wel bijkomen van je jetlag he voor die tijd ;)
x Vinnie