Lekker zweten in Phnom Penh! - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Lenny Reede - WaarBenJij.nu Lekker zweten in Phnom Penh! - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Lenny Reede - WaarBenJij.nu

Lekker zweten in Phnom Penh!

Door: Lenny

Blijf op de hoogte en volg Lenny

07 Maart 2009 | Cambodja, Phnom-Penh

Hallo allemaal!

Bedankt voor de leuke berichtjes!!! Ik heb inmiddels Sihanoukville verlaten voor Phnom Penh. Afgelopen maandag met Sabina, Tove en Louise de bus genomen; duurde 5 uur en ik heb 4 uur en 55 minuten daarvan geslapen :). Ik ben zo gezellig in de bus, hahaha! Rond 1 uur 's middags waren we in Phnom Penh en ik had al een hostel van iemand doorgekregen, dus we konden de tuktuk driver meteen vertellen waar hij ons af kon zetten; Lake side, hostel number 9! Ze hadden plek en ik deelde een kamer met Louise, scheelt ook weer in de kosten. 's Middags na een bord fried rice de tuktuk genomen naar het paleis, komen we daar aan, kost het 7 dollar om erin te gaan en hebben we allemaal een hempje aan en dan mag je niet naar binnen; oeps, niet aan gedacht! Nouja, toen zijn we rond gaan lopen door de stad, lekker nog wat gedronken en daarna gaan douchen want de hitte is hier niet normaal. Zeker omdat we het strand gewend waren; lekker zwemmen zit er even niet bij hier!

's Avonds gingen we uit eten in het Lazy Gekko Cafe, en daar liepen kakkerlakken rond, over Louise en Tove's voeten. En ineens sprond Tove op, dus ik dacht dat er weer een kakkerlak liep; ik kijken onder haar stoel, bleek dat ze de 3 Ozzie-jongens zag lopen! Hahahaha! En toen waren we weer met z'n 7en; gezellig! Heel de avond bijgekletst en bier gedronken...

Dinsdag ben ik met de meiden naar de Killing Fields geweest (met de tuktuk). Was wel heel bizar om te zien, vooral als je binnenkomt, honderden schedels in een vitrine... De massagraven zijn echt bizar en overal zie je botten en tanden van mensen liggen... Daarna zijn we naar S21 geweest; dat was vroeger een school, maar van 1973-1978 was het een gevangenis waar mensen onder andere gemarteld werden en daarna door werden gestuurd naar de killing fields om daar de dood te vinden. Dat museum was echt ontzettend indrukwekkend; zoveel foto's van mensen die vermoord zijn, ook van kinderen. En er was een film van een uur die we gezien hebben. Ik kon het na een uur niet helemaal meer aan, de tranen stroomden over m'n gezicht, zo bizar was het.

Dus 's avonds hadden we weer met de jongens afgesproken, die mochten ons gaan opvrolijken na zo'n depri dag (en ijs heeft ook meegeholen :)). Wat ook leuk was; 2 jongens van Wales die ik kende uit Ko Chang zouden dinsdag richting Phnom Penh komen, en hun reis ging zo voorspoedig dat ze er al waren! Ik zat net even in m'n boek te lezen op de veranda met de ondergaande zon (we hebben hier een hostel aan een meer), staan ineens Matt en Gwydion voor m'n neus! Dus toen waren we helemaal met een grote club mensen! Dat werd dus feesten!

Woensdag zijn we (de meiden) naar een wildlife rescue park gegaan; Louise had van iemand gehoord dat het heel gaaf was. Allemaal wilde dieren die gered zijn van... dat is ons niet helemaal duidelijk, maar ze zijn ergens van gered, hahaha! Rond 12 uur zaten we in een tuktuk, we wilden met de taxi, maar det tuktuk was goedkoper. Alleen was het wel ruim 2 uur rijden; hobbel-de-hobbel, hahaha! Het park was inderdaad erg gaaf; 5 dollar entree en we hebben vanalles gezien; krokodillen, reigers, pelikanen, tijgers, beren, allerlei soorten apen, olifanten en hele grote slangen! Het was echt een top-dag, we hebben het hele park gezien en ontzettend genoten van alle dieren; vooral de beren en apen waren erg leuk!

's Avonds weer met de jongens gegeten; die waren nu naar de Killing Fields geweest en ook zij waren erg onder de indruk van al het geweld.

Donderdag ben ik met de jongens van Wales en de meiden met een tuktuk naar de markt gegaan; daar hebben we 50 kilo rijst gekocht, 2 watermeloenen en 4 trossen bananen. Daarna nog langs de 'speelgoedwinkel' geweest om balonnen te kopen en op naar het weeshuis; Pete's vader (een van de Ozzie-jongens) heeft een weeshuis opgezet in Phnom Penh en wij gingen langs om wat spullen te brengen. En leuk dat het was! De hele middag met die kids gespeeld, was zo leuk! Ik voelde me weer op scouting, hahaha! Er woonden 90 kinderen, maar er waren er ongeveer 30, want de rest was naar school. De balonnen waren ook een groot succes; water erin en overgooien maar!

Vandaag (donderdag) was ook de verjaardag van Pete, hij werd 26, dus 's avonds gingen we naar hun hostel en daar hebben we een soort private-party gevierd; met z'n 9en hebben we gebarbecued op hun veranda, mijn Ipod was de muziek (want de andere waren leeg, had ik even mazzel!) en de hele avond hebben we daar gefeest; was echt een TOP-avond! We hadden op de terugweg van het weeshuis nog een taartje voor hem gekocht met kaarsjes, alleen wel nummer 36 ipv 26, want ze hadden geen nummer 2 meer, hahaha!

Vrijdag waren er dus blijkbaar een aantal mensen brak, hihi! Ik gelukkig niet, dus na het ontbijt ben ik met Matt een fiets gaan huren en zijn we door Phnom Penh gaan fietsen. Sabina en Louise waren die ochtend vertrokken naar Siem Reap en de rest lag te slapen en films te kijken. Wij zijn door de stad gefietst, twas alleen wel een beetje mega-heet. Het verkeer is ook echt een ramp; ongeveer 80% rijdt rechts, de rest rijdt spook. Maar ik heb het nu aardig onder de knie; als je niet al te hard fietst en vooral goed voor je blijft kijken, kun je om de spookrijders heen slalommen. Ik kreeg onderweg nog een lekke band, maar bike-shops genoeg hier en binnen 20 minuten en 50 dollarcent later kon ik weer fietsen.

's Avonds zijn we nog wat gaan drinken bij de Ozzie's in het hostel en rond 12 uur ben ik naar bed gegaan; m'n maag was een beetje aan het rommelen en ik zou vandaag naar Kratie gaan met de bus, en ik moest nog inpakken.

Vanochtend keurig om half 9 opgestaan, ingepakt, ontbeten, 2 immudiumpjes ingenomen voor de zekerheid, afscheid genomen van Tove en op naar de bus. Ik werd opgehaald door een brommer, dus ik kon met al m'n bagage achterop, hahaha! Kwamen we erachter dat de bus al lang vertrokken was; er ging helemaal geen bus om 11 uur..! Tof! Nou, dan nog maar een dagje Phnom Penh; pffff. Vandaag ook niet veel gedaan; gelezen, gehangen, hostel gezocht en nu dan aan het internetten. Maargoed, ik vermaak me wel. Morgen ga ik om 9 uur als het goed is naar Kratie, dat ligt 280 kilometer van Phnom Penh af en de bus doet er 6 uur over; dat zegt dus genoeg over de kwaliteit van de wegen hier! Als het goed is ga ik daar naar zoetwater rivier-dolfijnen kijken, dus ik ben benieuwd. Ik ben nu dus weer alleen op pad, maar wie weet kom ik weer mensen tegen. En als het goed gaat, ga ik dinsdag naar Laos! Heb ik ook wel zin in, ik hoor van iedereen alleen maar leuke verhalen over Laos!

En verder;
- Ben ik al ruim een maand op pad; tijd vliegt!
- Heb ik nog nooit een warme douche hier gehad...
- Moet je hier (en ook in Thailand) altijd de wc doortrekken door middel van water in de wc gooien. Er staat altijd een ton met een kom, en dat heet dan doortrekken.
- Wc-papier hebben ze hier dan weer wel (in Thailand kon ik dat nergens vinden, daar moet je altijd wc-papier bij je hebben!)
- Hadden we gister geen stroom EN geen water; we werden om kwart over 9 wakker van het zweten, het leek wel of ik weer in Tanzania was.
- Stond de teller van de temperatuur weer over de 40 graden van de week.
- Betalen we hier met US dollars en met Riel; 2 soorten valuta, om helemaal gek van te worden! Hahaha! 4000 Riel = 1 US dollar, en ze hebben zelfs biljetten van 100 Riel, dat is dus bijna niks waard... En geen muntgeld hier! Dat kennen ze niet.
- Zijn hier ook altijd kinderen boeken aan het verkopen op straat...
- Zit ik hier in een hostel aan een meer, maar ze zijn dat meer aan het dichtgooien; zo zonde!
- Heb ik weer 2 blaren erbij.
- Is m'n grote teennagel er weer afgevallen (doet niet veel pijn gelukkig).
- Drink ik hier 3 liter water per dag zonder dag ik naar de wc hoef.
- Vind ik alle berichtjes ontzettend leuk om te lezen! En ook de mailtjes; ik ben een beetje sloom met terugmailen, maar dat komt omdat m'n hoofd een zeef is hier! Ik zie zoveel op een dag, dat ik soms achter de computer niet alles kan verwoorden ofzo. Dan kan ik alleen maar lezen en dan weet ik niet wat ik moet schrijven. Maar ik doe m'n best!!!!
- Blijf ik genieten!!!

Liefs,
Lenny

• 07 Maart 2009 - 21:09

Rosalie:

Weet je nog wat je allemaal gezien hebt? Wordt het soms niet een beetje teveel. Wel leuk om zoveel mensen te ontmoeten uit diverse landen. Geweldig om dit allemaal te lezen. Succes en tot de volgende mail. Liefs van Rosalie

• 07 Maart 2009 - 22:20

Dicky:

Hey Lenny,

Ohhh....wat heb je weer veel meegemaakt.
    Het zal inderdaad indrukwekkend zijn geweest wat je heb gezien bij de Killing Fields! Echt niet normaal!
    Geniet maar lekker van de leuke dingen en toppie hoor dat je af en toe de fiets neemt!!
    Mooi hostel had je trouwens! En wat een leuk stel jongens en meiden!
    Tot snel!

liefs Dicky xxx

• 08 Maart 2009 - 10:25

Anne:

3x raden waarom je hoofd een zeef is, haha!!!

Lief hoor, dat je ook nog een goede daad hebt gedaan :)

xxx

• 08 Maart 2009 - 16:35

Peet:

Hi!

Klinkt weer allemaal geweldig en vind het super dat je het zo naar je zin hebt!
    Jouw verhalen maken mij nog enthousiaster...en ik hoop dat de aankomende 2 en een halve week voorbijvliegt, vind dat het hoog tijd word jou kant op te komen!!! :D

Hopelijk gaat de overgang naar Laos goed en ga je daar ook veel gaafs zien en beleven!

Ik zie je heeeeeeel snel!

Dikke Kus

• 08 Maart 2009 - 17:25

Amanda:

Hoi len,

Leuk om weer wat van je te horen en echt grappig dat je dezelfde mensen tegen komt. Over een paar weken kom je weer een bekende tegen. Vandaag met vin vast afscheid van peet genomen. Nog bedankt voor de kameel uit marrakesh! Veel plezier x

• 08 Maart 2009 - 20:59

Vinnepin:

Hey Len,
    jeetje wat lijkt me dat verschrikkelijk zo die killing fields. Wat de mensen elkaar allemaal aandoen!
    En ook zoveel leuke dingen die je doet en mensen die je ontmoet. Nu ff alleen, maar ik weet bijna zeker dat zodra je dit berichtje getypt had, er weer een nieuw persoon naast je stond waarmee je bevriend bent geraakt. Dat gaat allemaal toch lekker makkelijk bij je gelukkig :)

Vandaag nog inderdaad met Peet en amanda in de stad afgesproken, was ook erg gezellig. En Peet kan echt niet wachten, maar die is ook bijna al weg. Echt gezellig! Zou zo ook meegaan als t kon.

Nou hele fijne reis en alvast heeel veel plezier in Kratie!

Liefs Vinnie

• 10 Maart 2009 - 09:29

Anita:

Hallo Len,

Als ik dit zo allemaal lees vraag ik mij toch af of jij ook nog alles goed van je af kan zetten als je in je eentje bent, want het is niet niks wat je te zien krijgt.Deze landen hebben toch een ander( Leefklimaat in alles )Ik vind het Geweldig dat je het zo goed kan verwoorden (dit is ook een verwerking voor jou ) en laten zien, in je schrijven ga zo door want wij hier thuis in de regen genieten weer van jou,Geniet met volle teugen van alles en iedereen pas goed op JEZELF
    Knuf.Gr.XX

• 11 Maart 2009 - 10:23

Niek:

He Lenny,

Mooie verhalen weer.Ben net terug uit fili. Is echt een aanrader. Als je uitkomt moet je het zeker doen. Stur me dan ff email. Wel wat tips voor je. KUS

• 13 Maart 2009 - 21:33

Sil.:

oh, oh, eindelijk weet nu ik jouw website en ik heb alle, alle verhalen gelezen!!!! You rock, girl :) Ik ben echt blij dat je echt geweldig tijd hebt!!!

Kun je me op jouw listje toevoegen, omdat ik geen emailtje krijg als je iets nieuw schrijft :S

Liefs,
    Sil.

• 14 Maart 2009 - 18:54

Lin:

Hey Lenny,
    Ik ben gewoon jaloers als ik jouw verhalen lees. Je geniet echt dat is aan je verhalen te merken. En idd de tijd vliegt, zolang je het maar naar je zin hebt. Nou tot gauw.

gr. XXXXX