Brunei en Kota Kinabalu
Door: Lenny
Blijf op de hoogte en volg Lenny
13 Augustus 2009 | Maleisië, Kota Kinabalu
Nou, die bus naar Bintulu hebben we nooit genomen, haha! Toen ik m'n weblog had geplaatst kregen we een telefoontje van Mahran en die wilde ons brengen naar Niah, dus we stapten bij hem in de auto vrijdagmiddag. Rond 4 uur reden we weg uit Sibu en rond 7 uur waren we in Bintulu. Daar hebben we gegeten en toen we naar een goedkoop hotel/hostel gingen zoeken bleek alles vol te zitten. Toen zijn we maar doorgereden naar Niah National Park. Daar wilden we namelijk een grot gaan bekijken, dus reden we maar door. Mahran had al behoorlijk wat kilometers gemaakt, dus vanaf Bintulu heb ik gereden in zijn mega-pick-up-truck! Echt zo lachen! Het was een automaat, dus dat viel mee, maar ze rijden links in Maleisie, dus bij rotondes was het even opletten, maar ik heb gelukkig geen brokken gemaakt!
Vlakbij het Niah National Park zat een klein dorpje met een hotel waar we konden overnachten. En het was nog betaalbaar ook, want Peet en ik hadden een kamer voor 7,50 euro per persoon met airco, heerlijke douche en tv! Luxe!
Zaterdag stonden we al vroeg op (nouja, half 8) en zijn we gaan ontbijten in het dorp van 1 straat. Daarna zijn we naar het National Park gegaan. We zijn naar de grotten van het Niah National Park gegaan en dat was best leuk. De wandeling was gemakkelijk, want het was allemaal mooi aangelegd en de grot was heel erg groot. Daarna zijn we nog even met z'n drieen gaan lunchen en heeft Mahran ons afgezet bij een busstation waar we een VIP-bus namen (wat een mazzel hadden we weer) naar Miri. De rit duurde 2 uurtjes en ik lag meteen in coma, haha!
Rond half 4 waren we in Miri en moesten we even zoeken naar een slaapplek, want er waren weer een hoop dingen vol of te vies voor woorden, maar uiteindelijk hadden we weer een slaapplek gevonden. 's Avonds zijn we naar een mall gelopen waar we heerlijk in de airco hebben gegeten en we zijn weer naar de bios geweest!
Zondag zijn we in Miri gebleven. We hebben eerst uitgeslapen, en daarna zijn we op zoek gegaan naar de tourist info om wat informatie te verzamelen over Mulu. Mulu is een park in de buurt van Miri (soort van in de buurt..) waar de grootste grotten ter wereld zijn. Helaas was alle accomodatie nu vol, maar als m'n moeder me op komt zoeken gaan we wel naar Mulu. Dus ik dacht; info verzamelen, want ik wil het wel vast hebben staan! Daarna zijn we langs een touroperator gelopen voor meer info, we hebben een uurtje onze mail uitgelezen, noodlessoup gegeten en Peet is naar de kapper geweest. Vlak voordat we de kapper hadden gevonden, ontdekte ik een Sushi King in de mall. Jeej, ons favoriete restaurant, dus daar zijn we heerlijk sushi gaan eten! Duurde wel een beetje lang, want het was mega-druk! Daarna hebben we weer een film gekeken; Harry Potter, hahaha! Er is verder geen bal te doen in Miri, dus het kwam goed uit dat er een bios zat! Thuis hebben we de backpacks weer ingepakt, want maandag gingen we naar Brunei!
Jawel, maandagochtend waren we vroeg opgestaan (half 8, haha!) en stonden we om half 9 bij het busstation. Daar werden we aangesproken door een man die als taxi mensen naar Brunei bracht. Ze noemen dat een illegale taxi, maar dat klinkt zo onvriendelijk. Hij boodt aan om ons te brengen en het kostte maar 1 euro per persoon meer dan de bus. En met de bus hadden we 3x over moeten stappen, dus we dachten; prima! Er zaten al 2 mensen in de auto, dus we stapten in en reden meteen weg. De man was een prima sjoof, dus we hadden weer mazzel. We gingen Brunei vrij gemakkelijk in; we moesten onze temperatuur laten meten ivm de pig-flue en daarna kregen we gratis een stempel en waren we binnen. Rond half 1 stonden we bij ons hostel wat we hadden uitgekozen in Bandar Seri Begawan, de hoofdstad van Brunei. We gingen lunchen de 'stad' wat meer op een dorp leek, verkennen. Echt veel was er niet te doen, er was een mall en een grote moskee waar 'de sultan' elke zondag naartoe gaat. 's Middags hebben we een boottocht van bijna 2 uur gemaakt naar het grootste water-dorp ter wereld; 30.000 mensen wonen hier boven de rivier, heel apart! Echt heel gaaf om te zien! En we gingen nog op zoek naar Probiscis monkeys, maar helaas, die waren wat anders aan het doen...
Aan het eind van de middag namen we een bus naar een mega-mall waar we gegeten hebben en weer naar de bios zijn geweest. Hahaha, wij zijn film-freaks hier! Dit keer zijn we naar the Proposal geweest en we hebben helemaal in een deuk gelegen! Daarna hebben we ons rot gezocht naar een taxi, en uiteindelijk zijn we (met een taxi) thuisgekomen.
Dinsdag hadden we het wel weer gezien in Brunei, en namen we de bus naar Maleisie. Nou, dat was wel even lachen, want we moeten Brunei uit, Maleisie in, Maleisie uit, Brunei in, Brunei uit, Maleisie in. Oftewel; we hebben nu 8 stempels in onze paspoorten erbij! De bus was praktisch leeg, dus we gingen heel rap steeds de grens over. 's Middags stopten we nog een uur voor lunch en daarna heb ik uiteraard weer liggen slapen tot we rond 4 uur in Kota Kinabalu (KK) aankwamen. KK ligt in Sabah, de noorderlijke provincie van Borneo Maleisie. Het is de hoofdstad, maar zo heel erg groot is het ook weer niet. We vonden een leuk hostel met dormitory en we zijn 's avonds noodlessoup gaan eten. Na een frisse douche (lees; koud) zijn we nog even op Beach-street gaan kijken, dat is een straatje met wat barretjes. Daar hebben we samen wat gedronken, en we dachten, laten we maar bier bestellen, want dat is altijd het goedkoopste. Nou, hier dus niet, hier zijn cocktails goedkoper! Gelukkig zijn wij erg flexibel, dus bestelden we een kan Margaritha waar we 6 cocktails uit haalden voor maar 5 euro! Toppie!
Woensdag (gister) hebben we een beetje rondgelopen in KK, wederom op zoek naar info. In Sabah kun je Sepilok bezoeken (onder andere) en daar kun je Oerang Oetans bekijken en Probiscus monkeys. Maar omdat alles nogal volgeboekt is in Borneo, had ik zoiets van, ik orienteer me vast voor de vakantie met mam. We hadden allerlei info gevonden en 's middags hebben we in het hostel van gratis internet gebruik gemaakt. Ik heb nog wat dingen geboekt en opgezocht, en ineens was de middag voorbij. Toen zijn we gaan douchen en 's avonds zijn we sushi gaan eten, want er zat weer een Sushi King! Jeeej! Daarna zijn we met 2 jongens van onze kamer wat gaan drinken (Margaritha's again) in Beach Street en rond 2 uur lagen we te slapen.
Vandaag was onze laatste dag samen. Morgen vlieg ik naar Manila en Peet blijft nog tot 22 augustus in Borneo. Daarna vliegt ze naar Java. We hebben niet zo heel veel gedaan vandaag; ik heb weer wat dingen geboekt en we hebben weer noodlessoup gegeten. Kheb ongemerkt nog best een boel te regelen voor de vakantie met mam, maar dat geeft niet, dan kan ik straks er extra van genieten! Zodadelijk gaan we voor de laatste keer uit eten in KK, dan waarschijnlijk nog wat drinken samen en morgen om 1 uur neem ik een taxi naar de airport. Ik vlieg om half 4 naar Manila, waar ik om half 6 aankom.
En verder;
- hadden we in de Niah caves erg veel geluk, want het was keihard aan het regenen toen we in de grot waren, maar het was droog toen we eruit kwamen!
- heeft Brunei een sultan die nogal heilig is en in het grootste paleis ter wereld schijnt te wonen.
- noemen ze de Probiscis monkey 'the Dutchmen'. Vind ik echt heel komisch, want het zijn de lelijkste apen die ik ooit gezien heb met hele lelijke neuzen. Ze noemen hem Dutchmen door de kolonie die NL heeft gehad; tis een soort wraak! En ik hou me maar schuil onder het motto; Dutchman is niet Dutchwoman, dus ik voel me niet aangesproken, haha!
- was Brunei erg 'rijk' en westers; iedereen leek in een grote auto te rijden, er stonden veel nieuwe en mooie huizen en vrouwen waren ontzettend netjes gekleed. De hele outfit pastte bij elkaar; rok, blouse, hoofddoek, schoenjes en handtas, alles matchte!
- zijn we helemaal into films hier, echt heel leuk, want uitgaan kan hier bijna niet. Al deze landen (Maleisie en Brunei) zijn moslim, dus mensen drinken geen alcohol en barren zijn er bijna niet te vinden.
- wonen er maar 50.000 mensen in de hoofdstad van Brunei; zo klein is dat landje!
- kon ik m'n Singapore dollars om de een of andere reden daar gebruiken, dus daar ben ik ook weer mooi vanaf.
- heeft Brunei ook z'n eigen dollars (heb er 1tje als souvenirs achter gehouden, haha!).
- is het in noord-Borneo ook nog steeds heet!
- ben ik ineens in een noodlessoup-bui de laatste dagen, hahaha!
- heb ik een top-tijd met Peet gehad! Wel gek dat we straks alleen nog maar kunnen mailen ipv live kletsen...
Liefs,
Lenny
13 Augustus 2009 - 12:28
Margreet:
Geweldig verhaal!
Leuke foto's!
Veel succes met afscheid nemen van Petra en veel plezier in Manila!
xx -
13 Augustus 2009 - 13:51
Anne:
Hey meissie!
Je leeft dus nog steeds. Wow Brunei, er zijn weinig mensen die kunnen zeggen dat ze daar geweest zijn. Had er niet echt een beeld bij, maar nu dus wel een beetje!
Denk wel dat je het weer leuk zou vinden om naar een land te gaan waar het niet onmogelijk is om een biertje te drinken en op tafels te dansen ;).
xxx -
13 Augustus 2009 - 15:08
Rosalie:
Hopelijk kunnen jullie je draai vinden om ieder apart verder te gaan. Zal best vreemd zijn. Jullie hebben samen heel wat beleefd. Goed om daarop terug te kijken.
Wens Peet succes en jij ook natuurlijk. Lieve groeten van Rosalie -
13 Augustus 2009 - 18:38
Henk:
Leuje erbaring Brunei. Ook mooie foto's. Veel plezier op de Filippijnen al zal je Peet wel missen.
xxx -
13 Augustus 2009 - 18:59
Xxx:
weer hele leuke ervaring erbij. jullie zullen elkaar wel missen. veel plezier in Manila!
groetjes xxx -
13 Augustus 2009 - 20:13
Vinnie:
Hey Len! Nou echt weer heel leuk om zo te lezen wat jullie allemaal doen en meemaken. En nu allebei op solo tour, maar jij hebt toch altijd binnen de eerste minuut aanspraak dus dat komt wel goed. Leuk dat je moeder binnenkort ook komt. En nu naar de filippijnen.. Je weet wel hoe jaloers ik daarom ben he!
Veel plezier! x Vinnie -
14 Augustus 2009 - 08:44
Dicky:
Jeeeeeeej Len, ik kom naar je toe!
Aftellen!!!!!!
Wat heb je toch weer ontzettend leuk je belevenissen verteld.
Ennuhh die oerang oetans die gaan we samen bekijken!!
Veel plezier in Manila en khoor je weer snel!
Dikke kus
Dicky
15 Augustus 2009 - 12:23
Wendy De Vrede:
Weer heerlijk om te lezen... wist niet dat je zooooveel geld bij de BD had verdiend dat je zoooo lang kan wegblijven. Veel plezier met je volgende bezoeker, je moeder toch? -
16 Augustus 2009 - 20:03
Marieke:
hoi len
Ik heb wel een uur zitten lezen, want ik liep erg achter.
Veel succes alleen verder,
Je moeder verheugt zich erg om naar je teo te komen gr