Hue & Hoi An - Reisverslag uit Hoi An, Vietnam van Lenny Reede - WaarBenJij.nu Hue & Hoi An - Reisverslag uit Hoi An, Vietnam van Lenny Reede - WaarBenJij.nu

Hue & Hoi An

Door: Dicky & Lenny

Blijf op de hoogte en volg Lenny

28 November 2013 | Vietnam, Hoi An

Hallo Allemaal! Xin Chau Allemaal zouden ze hier zeggen.. ;)

Helaas zijn de foto’s bij het vorige verhaal niet gelukt om ze op de weblog te zetten! We doen vandaag een nieuwe poging, dus het zou kunnen dat er behoorlijk wat foto's bij dit verslag nog van de vorige keer zijn toegevoegd (als het nu wel lukt..).

Zaterdag 23 november
Vanmorgen om 11 uur hebben we een taxi genomen naar het vliegveld. Vanuit het vliegtuig zagen we dat er veel ondergelopen land was. Om half 3 landden we in Hue. Het is 28 graden en redelijk bewolkt en vochtig. In ieder geval korte broeken weer, of in ons geval, rokjes weer! Onderweg in de taxi naar ons hotel zag je dat de storm hier toch wel huisgehouden had. Veel takken en overal bladeren en op de daken van de huizen lagen zandzakken. Best wel een rommelig gezicht! We slapen in het 4 sterren hotel Romance met een spa, toppie! We zijn meteen rond gaan lopen in Hue en het is het wel oke hier. Iets minder druk dan in Hanoi, maar nog steeds veel brommers. Alleen de stoepen zijn slecht, want alles is hier afgestemd op brommers. Wij breken zowat onze benen over de kapotte straten en we moeten af en toe een beetje springen over de op- en afstapjes speciaal neergelegd voor alle brommers om ze de stoep op te rijden.

We zijn ’s middags op een terrasje wat gaan drinken en we hebben weer heerlijke kip met rijst gegeten.’s Avonds hadden we in ons hotel een te gekke Vietnamese spabehandeling gereserveerd. Bij het inchecken kregen we een massage van 90 minuten gratis aangeboden, dus hebben we er nog eentje bij genomen en zijn we samen de spa in gegaan. Die massage was zeker voor herhaling vatbaar!

Zondag 24 november
’s Morgens om 8 uur werden we opgehaald door een gids die met ons tot 12 uur een tour ging doen. Als eerste gingen we met een boot, die er uitzag als een draak, naar de Thien Mu Pagoda aan de Perfum River (Huong River). De pagoda is 7 verdiepingen hoog en 8- hoekig. Het is de oudste tempel (1601) en de grootste van Vietnam. Er zijn alleen al in Hue meer dan 100 tempels!!! De monniken die hier wonen zijn wezen uit arme gezinnen. Als ze 18 jaar zijn mogen ze kiezen of ze monnik blijven of de wijde wereld ingaan. Er zijn veel bijgebouwen en het lag er schitterend! Het was zeker de moeite waard!

Daarna gingen we met de minivan naar de Citadel. Dat was de zetel van het keizerlijk bestuur van Vietnam. Het is een groot complex van paleizen, tempels en musea. De gebouwen werden zwaar beschadigd tijdens de Vietnam-oorlog in 1968. Er wordt druk gewerkt aan de restauratie. We hebben maar een deel van de Citadel gezien want het is zo groot dat je wel een hele dag daar kunt lopen. Als laatste hebben we nog een rondje lokale markt samen met de gids gedaan. Erg leuk om al die Vietnamezen te zien met hun handel. ’s Middags hebben we wat rondgelopen in het centrum en ’s avonds bleek er nog een avondmarkt te zijn, gezellie!

Maandag 25 november
Laatst keer ontbijten op de 12e verdieping met een geweldig uitzicht over Hue en alle tassen weer dicht geritst. We vertrokken op tijd per taxi naar het station want om kwart voor 11 moesten we de trein naar Danang hebben. Bleek de trein anderhalf uur vertraging te hebben; oeps! Lenny even geïnformeerd, bleek de trein ervoor ook vertraging te hebben. Dat kwam goed uit, nieuwe treinkaartjes gekocht en 5 minuten later zaten wij dus in een trein eerder! En onze treinkaartjes hebben we weggegeven aan twee studenten; iedereen blij!

Maar wat een oude trein zeg, lokaler dan lokaal, maar wel lekker stil, dus dat was een meevaller. Het was een leuke rit van 3 uur en hij ging dwars door veel wijken , tunnels en prachtige uitzichten langs de kust. Ook hier veel water gezien en of dat nog niet genoeg was regende het ook nog de hele rit. Om 1 uur waren wij in Danang en hebben we een taxi genomen naar Hotel Trails in Hoi An. We hadden de tassen op de kamer gezet en zijn naar het centrum gaan lopen.. pfff 3 kwartier, dat was best een eind! Hoi An is bekend omdat je er veel kleding en schoenen op maat kan laten maken voor weinig geld. Inderdaad, wat een shops daar zeg, niet normaal! Dus zoeken naar een winkel die in ieder geval een jas voor mij gaat maken. Laat Lenny nou eerder overstag gaan, haha! We zijn hier 3 dagen dus genoeg tijd om te shoppen.

Hoi An is een leuke plaats en ligt aan de An Hoi River en ’s avonds branden er veel lampionnen buiten, heel kleurrijk. De huisjes in het centrum zijn bijna allemaal geel met bruine daken, echt weer heel anders dan Hue en Hanoi. En in een aantal straten mogen geen brommers rijden, da’s ook wel eens lekker rustig(er).

Dinsdag 26 november
Omdat wij vonden dat ons hotel erg ver buiten het centrum lag heeft Lenny omgeboekt naar Riverside Resort Vinh Hungh, toppie! Na het ontbijt hebben we een taxi genomen en wat is het leuk hier zeg! En de zon ging schijnen, dus wij meteen languit aan het zwembad liggen, beetje voorkleuren voor Puh Quoc! ’s Middags weer geshopt en allebei zijn we helemaal los gegaan. Je moet hier geweest zijn om dit te begrijpen en geen hekel aan winkelen hebben, haha! Uitzoeken van de kleren is nog een hele klus, en als dat gelukt is en alles is bij je opgemeten, mag Lenny nog even aan de slag om te onderhandelen. Dat kan ze echt als de beste, dus we waren helemaal blij!

’s Avonds geslenterd door de gezellie verlichte straatjes en hebben we gegeten bij het restaurant Morning Glory. We hadden het al gezien en nadat iemand anders ons de tip gaf, zijn we daar gaan eten. Was echt heerlijk! Na het eten nog wat gedronken op een terrasje aan de rivier. Het is hier ’s avonds ook heerlijk weer, zeker 24 graden. Via de avondmarkt zijn we uiteindelijk naar ons hotel gewandeld.

Woensdag 27 november.
Voor vandaag hadden we een Vietnamese kookcursus geboekt, die om 11 uur begon. We waren met z’n zessen, een echtpaar met 2 kinderen uit Australië en wij. Eerst gingen we naar de markt waar de gids ons alles vertelde over kruiden, fruit en noodles. Erg leuk om te zien, maar af en toe rook het er wel behoorlijk naar vis! Daarna gingen we met de boot naar het kooklokaal. Wat was het daar mooi zeg! Wat we kookten moesten we zelf opeten en het was nog lekker ook. We hebben rijstpannekoeken gemaakt, heel bijzonder hoe dat in zijn werk ging. Ook hebben we spring rolls gemaakt en rijstpapier waar ze de verse spring rolls in rollen. Het was een erg leuke excursie en de Australiërs waren zulke gezellige mensen dat we erg veel lol hebben gehad en om 4 uur waren we weer thuis. Toen hebben we alle kleding opgehaald en proberen morgenochtend in onze tassen te proppen, haha! Nog heerlijk aan de rivier gegeten en toen naar het hotel gegaan.

Donderdag 28 november
Vandaag zijn we opgestaan en zag het was grijs. Lenny had verwacht dat het elke dag zou regenen, maar het was eigenlijk heel goed weer. Maar vandaag kwam dan toch de regen. Geen ramp, konden wij op ons gemak de tassen inpakken en de blog bijwerken! We vliegen vanmiddag naar Saigon. Volgens Lenny ga ik daar nog een cultuurshock beleven, dus ik ben heel benieuwd!

En verder;
- valt het ons op dat mensen in Vietnam echt ontzettende lol kunnen hebben. Soms zitten we in een restaurant of staan we in een winkel en dan merk je dat ze echt keihard met z’n allen moeten lachen; werkt heel aanstekelijk! En uiteraard zijn wij ook nog steeds enorm vermakelijk voor ze ;)
- steken we namelijk nog steeds met kop en schouders boven de lokale bevolking uit en zijn we ook echt enorm groot in verhouding. We voelen ons net twee reuze-clowns, haha!
- draaien ze in Vietnam allerlei muziek in cafés en restaurants; van lokale muziek tot aan de Backstreet Boys, we hebben alles alweer voorbij horen komen. Hilarisch!
- dragen de mensen hier nooit brillen. We gaan er dus maar vanuit dat ze perfecte ogen hebben, ook als ze onze taxichauffeur zijn of als ze op brommers zitten.
- lopen we al dagen lang op slippers! Heerlijk!
- ben ik er inmiddels achter dat mijn lievelingsgroente Morning Glory heet. Het lijkt op spinazie, alleen eten ze hier ook de stelen ervan en het groeit op het water. Ik ben er helemaal verslingerd aan!
- hebben we totaal geen gevoel voor dagen of data, mam denkt steeds dat het juni is en ik denk steeds dat het september is. Maar we zitten er totaal niet mee hoor, we zijn helemaal in de vakantiestemming.
- hebben we zojuist onze tassen ingepakt en zijn we nu in spanning hoe zwaar ze zullen zijn, aangezien we er nogal wat spullen bij hebben gestopt. Wordt lachen straks op de luchthaven van Danang!
- zijn wij inmiddels de koninginnen van het eten met stokjes .

Liefs,
Dicky & Lenny

• 28 November 2013 - 06:54

Petra:

Hoi Len en dicky,
    Ik geniet helemaal mee met jullie verhalen, leuk!
    Hopelijk valt het gewicht van de tassen mee met alles wat erbij geshopt is ;)
    Heel veel plezier nog! Xxx liefs

• 28 November 2013 - 13:19

Rosalie:

Heel leuk om te lezen, wat jullie allemaal gedaan en meegemaakt hebben. Zijn de jassen mooi?
    Ook geweldige foto's. Leuk van jullie met diverse kinderen. Op de tennisbaan vragen ze naar jullie.
    Zowel Carolien als ik informeren ze dan maar. Veel plezier nog en lekker genieten samen. Het is best wel uniek, dat je samen met je dochter zo'n reis kan maken. Een beetje jaloers ben ik wel. Lieve groeten van Roos

• 28 November 2013 - 15:26

Bertha:

Leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken.
    Dicky, ik kan je bijna horen lachen!
    Nog heel veel plezier die laatste weken!

• 28 November 2013 - 16:33

Henny:

Hoi, hoi,
    Weer genoten van jullie verslag.
    En voor mij zijn er veel herkenningspunten.
    Ook wij vonden Hoi An geweldig en hebben er allemaal schoenen laten maken.
    De mensen zijn inderdaad heel relaxt.
    Valt het jullie ook op dat ze zoveel kleren aanhebben. Je ziet soms niets eens hun gezicht. Zo ingepakt zijn ze.
    Goede reis naar Saigon.
    Groetjes

• 29 November 2013 - 18:19

Anita,:

Hallo Vakantiegangers

Zit hier een beetje verkouden te zijn, met veel wind en regen om het huis, jullie prachtige foto`s en verhaal te lezen.
    Wat wens ik jullie toch een paar mooie weken nog toe!!!!!! ( het gaat zo snel die reis ).
    Tot het volgende warme en kleurrijke verslag, Wij reizen graag weer mee!!!!!!
    Knuf. Gr. XX
    Anita

• 07 December 2013 - 08:01

Xxx:

Leuke verhalen en foto's Lenny.
    Geniet er nog maar van
    Groetjes en veel plezier