Cambodja; Phnom Penh & Siem Reap - Reisverslag uit Ko Chang, Thailand van Lenny Reede - WaarBenJij.nu Cambodja; Phnom Penh & Siem Reap - Reisverslag uit Ko Chang, Thailand van Lenny Reede - WaarBenJij.nu

Cambodja; Phnom Penh & Siem Reap

Door: Dicky & Lenny

Blijf op de hoogte en volg Lenny

09 December 2013 | Thailand, Ko Chang

Hallo Allemaal!

We zijn inmiddels in Cambodja en we hebben weer vanalles beleefd! Het is niet gelukt om dit verslag gister te plaatsen, dus vandaar een dag vertraagd..

Woensdag 4 december
8 uur stond de taxi voor het resort om ons naar de luchthaven te brengen. Om kwart voor 10 vlogen we naar Ho Chi Minh. Daar moesten we overstappen naar Phnom Penh (Cambodja). Laten we nou weer in een propellervliegtuig vliegen! Het was wel oké. Om half 3 waren we geland en dit keer was het halen van het visum een eitje. Toen snel een taxi genomen en om 4 uur stonden we in Hotel Cara, een erg leuk hotel! We zijn meteen gaan wandelen langs de Mekong rivier (ja die is hier ook!), wat gedronken en een leuk restaurantje opgezocht.

Het verkeer hier is iets “georganiseerder” dan in Vietnam, wel veel brommers maar toch ook meer auto’s en niet te vergeten ongelooflijk veel tuk tuks. Ook zie je hier veel bedelaars en mensen die op straat slapen. Dat heb ik nog niet eerder gezien. Op straat is het best wel een zooitje, overal ligt afval en stinken! Bahhh! Terug naar het hotel hebben we een tuk tuk genomen, want we waren best wel moe van de hele dag. Die tuk tuks zijn wel heel erg leuk hier, dat bakkie waar je inzit is gemonteerd op een brommer!

Donderdag 5 december
Sinterklaas! Nou hier niet hoor. Om half 9 werden we opgehaald door een privégids en met een auto met chauffeur reden we naar het Koninklijk Paleis en de indrukwekkende Zilveren Pagode, zo genoemd vanwege de duizenden zilveren tegels die op de vloer lagen. Daarna zijn we naar de Killing Fields gereden. Hier werd je niet vrolijk van. De Killing Fields is een gebied met massagraven waar mensen gedurende de oorlog van 1975-1979, nadat ze gemarteld waren in de S 21-gevangenis, naartoe werden gebracht en dan geëxecuteerd werden! De Rode Khmer viel toen onder leiding van Pol Pot Phnom Penh binnen. Ik zal jullie de martelingen die de Cambodjanen in de S 21-gevangenis ondergingen besparen, want daar word je koud van. Ook staat er een monument, dat ziet er uit als een grote glazen bak, waar allemaal schedels in liggen. Vervolgens reden we naar het Tol Slueng Museum (S21 gevangenis). Dat was een voormalig schoolgebouw en daar kon je zien hoe gevangenen in cellen hebben geleefd en hoe zij hier gemarteld werden en vermoord. Je kan bijna niet geloven dat dit ruim 30 jaar geleden gebeurde! Als laatste hebben we een bezoek gebracht aan het Nationaal Museum.

Inmiddels was het een uurtje of 3 en hebben wij door Phnom Penh gewandeld en een heerlijke massage genomen. Zo, daar knapt een mens van op haha! We raken er inmiddels aan verslaafd. ’s Avonds, na een tip van de gids, hebben we in een heel leuk restaurant gegeten en daarna doodmoe van de indrukwekkende dag met de tuk tuk richting hotel.

Vrijdag 6 december
Om 8 uur uitgecheckt en even later werden we opgepikt door een taxi en naar een busstation gebracht. Daar overgestapt in een bus die ons vandaag naar Siem Riep gaat brengen. Het is ongeveer 380 km en de eerste 260 km hebben we alleen maar gehobbeld in de bus. Gaten in de weg, niet normaal! Onderweg een stop van een half uur gemaakt en daarna ging het beter. Er was toen meer geasfalteerd maar al met al hebben we er toch zo’n 6 uur over gedaan! Op zich vond ik de busrit wel leuk, we hadden bijna alle afstanden gevlogen. Hoe dichter we bij Siem Riep kwamen hoe mooier de natuur werd en onderweg veel huizen op palen gezien.

Om 3 uur werden we de bus uitgezet en hebben we een tuk tuk genomen naar Central Boutique Angor Hotel. Een mooi hotel met 2 zwembaden. We besloten om meteen Siem Riep in te gaan en al gauw liepen we langs een spa en we konden de verleiding niet weerstaan haha! Even een opknapper na zo’n busrit! Het is ongelooflijk toeristisch hier, veel restaurants en verschillende avondmarkten en je struikelt over de tuk tuks. Uiteraard hebben we een tuk tuk naar ons hotel genomen, de afstand is het niet maar het is gewoon leuk, als je ons ziet zitten niet normaal!

Woensdag 7 december
Wederom een drukke dag vandaag want om 8 uur kwam een taxichauffeur en een gids ons alweer halen om naar Angor Wat te gaan. Angor Wat is het bekendste tempelcomplex van de wereld en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het tempelcomplex is gebouwd tussen de 9e en 15e eeuw en voor iedere koning werd er weer een nieuwe tempel gebouwd. Het gebied met tempels is 20 x 20 km groot, dus lopen is geen aanrader. Vandaar de privéchauffeur die ons naar verschillende tempels bracht. Angor Wat is de mooiste tempel maar de door boomwortels doorgroeide tempel was ook wel heel bijzonder. Je kan op 1 dag niet alle tempels bezichtigen, dus we zijn in 4 mooie tempels geweest en toen had ik al geen voeten meer over. Het is veel trappenwerk. Het is echt heel mooi en indrukwekkend hoe mensen dit hebben kunnen bouwen.

Om 4 uur waren we weer in ons hotel. Even opgefrist en toen naar de “Pubstreet”en de avondmarkten gelopen. Nu snap ik waarom hier zoveel massage-shops zijn! Na zo’n Angor Wat dag wil iedereen een voetmassage, dus wij ook haha! Echt lekker! Het eten is hier top en daarna nog ergens wat gedronken en de avond afgesloten met het uitzoeken wie ons vanavond met de tuk tuk naar ons hotel gaat brengen. Ze zijn allemaal aardig! Ik lag me dood hier om die tuk tuk-kerels, ik kan nergens lopen of ze roepen “tuk tuk mam”. Ze denken dat ik de hele dag doodmoe ben geloof ik. Wel lekker rustig voor Lenny, die heeft nergens last van als ze naast mij loopt haha!

Donderdag 8 december
Vandaag is het rustdag hebben we besloten. We hebben in ons hotel 2 zwembaden en wij hebben de “zon” plekken al uitgezocht. Morgen wordt weer een drukke dag dan gaan we naar Ko Chang (Thailand) met een taxi en daarna een boot.

En verder (van Lenny);
- is het echt hilarisch hoe de lokale bevolking tegen mam doet. Het begon al in Saigon, maar ze kunnen er in Cambodja ook wat van! Als we op een markt of gewoon op straat lopen, word ik aangesproken als miss, lady of sister. Maar ze zijn een stuk meer geïnteresseerd in Dicky! Je hoort ze al van verre roepen. In 10% van de gevallen roepen ze “Madaaaaaaam”, maar voor 90% hoor je ze “Maaaaaaaam” blehren. Normaal ben ik het lijdend voorwerp, maar dat stokje heb ik keurig overgedragen; heerlijk rustig!
- ben ik behoorlijk geshockeerd wat er met Siem Reap is gebeurd in 5 jaar tijd; het is bijna onherkenbaar! Pubstreet was voorheen een straat met de Angkor Wat bar, een paar tentjes en een paar pool-cafe’s, maar nu kun je de Angkor Wat bar amper vinden tussen alle grote restaurants en barren met live muziek in! Ook de avondmarkt, waar ik toen ging eten, is nu een night market met alleen maar souvernirs. Bi-zar! Maar we vermaken ons uitstekend, haha!
- is Cambodja echt wel armoediger dan Vietnam. Komt vooral door het afval dat in de steden overal ligt, de mensen die op straat slapen, de kinderen die zonder slippers of schoenen op zoek zijn naar plastic flesjes of bedelen.
- betalen we hier met US dollars. Heel bizar, maar als je gaat pinnen krijg je alleen maar Amerikaans geld uit de automaat. Ze hebben ook Cambodjaans geld genaamd Riel. Dat gebruiken ze voor bedragen onder de 1 dollar, en Riel is er alleen in briefjes. We hebben op deze hele reis nog geen muntgeld gezien!
- is mam blij dat ze van het vis-eiland af is en kan ze weer overal met veel plezier kipgerechten bestellen.
- was Angkor Wat, ook voor de tweede keer, echt geweldig om weer te zien.
- had mam nog lichte paniek toen we bij Angkor Wat ineens apen tegen kwamen! De apen (in tegenstelling tot de apen in Indonesië bijvoorbeeld) waren niet heel erg in ons geïnteresseerd, dus we konden er vrij gemakkelijk langs lopen. Alleen deed mam dat met knikkende knieën.
- hebben we de blauwe luchten niet gephotoshopt, maar is het hier echt zulk mooi weer iedere dag! Overdag 32 graden, ’s avonds 27 graden en af en toe een klein wolkje, maar vooral veel blauwe lucht.
- begint onze reis ontzettend op te schieten, want morgen vertrekken we al naar Thailand! De laatste week is ingegaan: time flies when you’re in the sun!

Liefs,
Dicky & Lenny

• 09 December 2013 - 19:12

Henny:

Hoi hoi,
    Wat een leuk verslag weer.
    Jullie hebben wel al ontzettend veel gezien en gedaan.
    Super.
    Ook voor de laatste week nog heel veel plezier.
    Groetjes Henny

• 09 December 2013 - 21:02

Rosalie:

Heerlijk om julliebelevenissen te lezen. Jullie maken wat me. Ja de laatste week is i gegaan. Voor mij ook. Geniet nog maar van alles,maar vooral van het mooie weer. Liefs van roos

• 09 December 2013 - 22:44

Anita:

Hallo vakantie-gangers,

Ja, het is weer een reis-verslag, meiden wat geweldig, ook voor jullie is dit om het thuis nog eens na te gaan lezen en dan de foto`s, zoveel indrukken.
    En wij zitten gewoon voor de P.C. en koud buiten mee te liften HA HA. We gaan er nog heimwee naar krijgen HI HI.
    Geniet nog met volle teugen en neem een doosje ZON mee. KnufGr. XX

• 10 December 2013 - 05:20

Margreet:

Klinkt allemaal weer super!! Genietse! x

• 10 December 2013 - 14:18

Jannie Verschoor:

Wat een vakantie! Kan me voorstellen dat jullie zo nu en dan een dag nodig hebben om alle indrukken te verwerken.
    Die schedels, afschuwelijk.

Nog veel plezier. Geniet van de laatste week.

Jannie

• 10 December 2013 - 19:31

Henk:

Leuke ervaringen en foto's. Het gaat nu wel opschieten!
    Geniet er nog van en een goede terugreis.

Henk

• 13 December 2013 - 11:41

Peet:

Sorry dat ik zo weinig reageer,maar moet knaken verdienen voor ongeveer zo'n fantastische reis zoals jullie nu mee maken,geniet maar met volle teugen van dit fantastische deel van de wereld.Peet.